Erhan TEKTEN/İSTANBUL, () TÜRKMENELİ Dernekler Federasyonu (TÜFED) Fatih'te bulunan merkezinde, Irak'taki Türkmen bölgelerinde yaşanan olaylarla ilgili basın toplantısı düzenledi. Türkmeneli Dernekler Federasyonu Başkanı Kemal Beyatlı, "Şimdi siz Kerkük'ü Türkmeneli'ni savunmazsanız yarın Ankara'yı savunmakta zorluk çekilir" diye konuştu.
Türkmeneli Dernekler Federasyonu Başkanı Kemal Beyatlı yaptığı basın açıklamasında Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) isimli bir terör örgütünün Irak'ı bilhassa Türkmen bölgelerini kasıp kavurduğunu belirterek, "Şu ana kadar Tuzhurmatu, Bayat köyleri (Biravcılı, Çardağlı, Karanaz, ve Şah Sivan) Tazehurmatu, Beşir, Musul'un doğusundaki Türkmen köyleri, Telafer'in güneyi ve etrafındaki köyler hayalet kentler haline geldi. Yaşlılar kadın ve çocuklar kaçmış, sadece bazı erkekler yaşadıkları yerleri korumak adına kamıştır. Bu süreçte, Telafer, Beşir, Biravcılı, Muhallebiye ve Ilaziye'de katliam ve saldırılar yaşanmıştır. Tuzhurmatu'ya bağlı Emirli Kasabası ise tamamen kuşatılmıştır. IŞİD'in girmesi durumunda katliam yaşanması an meselesidir" dedi.

"KÜRT PEŞMERGELERİ İÇİN FIRSAT DOĞMUŞTUR"
Irak ordusunun pek çok bölgede silahlarını bırakıp kaçtığı söyleyen Beyatlı, "Kürt Peşmergeleri için fırsat doğurmuştur. Türkmen bölgelerinin büyük bir kısmını ağır silahlarla donatılmış Peşmergeler istila etmiştir. Kerkük'te de suikastlar ve patlamalar devam etmektedir. En acısı, Salı günü 24.06.2014 saat 16.00 sularında gerçekleşmiştir. Irak Türkmen Cephesi Yürütme Kurulu üyesi ve Kerkük İlçe Meclisi Başkanı Münir Kafili kardeşimiz, terör belasından canını kurtarmaya çalışan ailelere Türkiye'den gönderilen gıda yardımını dağıtım organizasyonunu yaptıktan sonra evine dönüş yolunda pusuya düşürülmüş ve aracı silahlı kişilerce taranarak şehit edilmiştir" diye konuştu.

"TÜRKİYE'NİN TÜRKMENELİ'NE SAHİP ÇIKMASI GEREKİR"
Türkiye Cumhuriyeti'nin yapmış olduğu gıda ve insani yardımların çok önemli olduğunu söyleyen Kemal Beyatlı, "Ancak Türkiye'den 'Üzüntü duyuyoruz', 'Kınıyoruz', 'Türkmenlerin yanındayız' 'Türkiye üzerine düşeni yapmaya hazırdır' gibi sözlerin ötesine geçilmeli ve fiili adımlar atılmalıdır. Gönderilen yardımlar ancak birkaç gün yetebilir. Fakat uzun vadede Türkmenlerin geleceğini garantilemez. Türkiye'nin tarihi, coğrafi, dini, siyasi her yönden, Türkmeneli'ne sahip çıkması gerekir. Uluslararası hukuk kuralları da bu tarihi hakları korumaktadır. Çünkü Irak'ta yönetim çökmüş, iki yıldan beri Irak'ın cumhurbaşkanı bulunmamaktadır. Devlet müesseselerinin mekanizmaları çalışmıyor. 30 Nisan seçimlerinden beri hükümet kurulamıyor. Irak'ta her etnik veya mezhep grubu silahlı milislere sahipken, yalnız Türkmenlerin kendilerini korumak için bile silah bulundurmalarına izin verilmiyor. Böyle bir ülkede yaşayan Türkmenler elbette katliama maruz kalırlar" diye konuştu.

TÜRK HALKINA "TÜRKMEN KARDEŞLERİNE SAHİP ÇIK" AĞRISINDA BULUNDU
Sözlerine bir şairden alıntı yapan Beyatlı şunları söyledi:
"Kerkük bir öbek kar ortasında, Ah anamız ağlar el ortasında, sağır mısın sağır mısın Ankara? Öldük güpegündüz yol ortasında…Türkmenlerin derdi ile dertlenenlere teşekkür ederiz. Türk halkının yanımızda olması bizi daha da güçlendirecektir. Basın mensuplarının aracılığı ile Türk halkına 'Türkmen kardeşine sahip çık" çağrısında bulunuyoruz."
Bir basın mensubunun "Türkiye Cumhuriyeti'nden beklentiniz ne yöndedir?" sorusu üzerine Beyatlı şöyle konuştu:
"Oradaki kaos ortamında bütün ülkelerin ister istihbaratı olsun, ister silahlı kuvvetleri olsun, müthiş derecede o bölgede cirit atmaktadır. Hiçbir hak hukuk sahibi olamayan veya geçmişe dayalı elinde bir belgesi, gerekçesi olmayan ülkeler o topraklar üzerinde böyle hareket ederken, Türkiye'nin bütün hak hukuk yasal bir gerekçesi olması rağmen soydaşlarının orada yaşamasına rağmen hala böyle sakin durup da sadece gıda yardımıyla yetinmesi elbette ki düşündürücüdür. Gitgide bu iş emin olun onu biz söylemek istemiyoruz ama Türkiye'ye de sıçrayabilir. Şimdi siz Kerkük'ü Türkmeneli'ni savunmazsanız yarın Ankara'yı savunmakta zorluk çekilir."

FOTOĞRAF