TÜRKİYE Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) düzenlediği Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nda, 'İkinci nesil yarı otomatik güdümlü tanksavar füzesi güdüm sistemi tasarım, donanım ve yazılım' projesi ile fizik dalında Türkiye 1'incisi olan Metehan Emlik, Sivas Valisi Alim Barut tarafından ödüllendirildi.
TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı'nın bu yıl 45'incisini düzenlediği Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nda dereceye giren öğrenciler Sivas Öğretmenevi'nde düzenlenen törenle ödüllendirildi. 10 bin 418 projenin yer aldığı yarışmada, 'İkinci nesil yarı otomatik güdümlü tanksavar füzesi güdüm sistemi tasarım, donanım ve yazılım' projesi ile Fizik dalında Türkiye 1'incisi olan Metehan Emlik, Sivas Valisi Alim Barut tarafından cumhuriyet altını ve çeyrek altın ile ödüllendirildi. Matemetik dalında üçüncülük elde eden Halil İbrahim Karakoç ve Biyoloji dalında teşvik ödülü alan İlayda Çetin ise çeyrek altınla ödüllendirildi. Vali Alim Barut törende yaptığı konuşmada, yarışma hakkında bilgi vererek dereceye giren gençlerle gurur duyduğunu söyledi.
Türkiye 1'inciliği getiren projesinin amacı hakkında bilgi veren İMKB Anadolu Lisesi 12'nci sınıf öğrencisi Metehan Emlik ise, "Dünya ülkeleri arasında kritik bir jeopolitik konuma sahip olan ülkemizin milli menfaatlerinin korunması doğrultusunda, savunma silahlarına yatırım yapması ve savunma sanayini geliştirmesi gerekiyor. Tabi ekonomik olarak da güçlü kalmamız için bu silahları yerli olarak üretmemiz gerekiyor. Ben de projemde, Türkiye'de üretimi yapılmayan, yurt dışından yüksek meblağlara aldığımız ikinci nesil füze sistemini kendim yeni bir tasarımla geliştirerek yaptım" dedi. Daha sonra füzenin çalışma mantığından bahseden Emlik, "Biz füzeyi ateşledikten sonra düşman füzenin geldiği yönü görüp kaçış manevrası yapması halinde havada füzenin yönünü değiştirebiliyoruz. Ayrıca füzenin üzerinde uzaktan kontrol mekanizmaları var, operatörün güvenliği için uzaktan da kontrol edebiliyoruz" diye konuştu.

GC(EA/AAA) (FOTOĞRAFLI)