Burak GEZEN- Ersan KÜÇÜKKURU/ÇANAKKALE, () - ÇANAKKALE merkeze bağlı Tevfikiye Köyü sınırları içinde bulunan ve 5 bin yıllık geçmişe ışık tutan Troia Antik Kenti'nde yeni dönem kazıları, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin (ÇOMÜ), İÇDAŞ ile sponsorluk anlaşması imzalanmasıyla birlikte Doç. Dr. Rüstem Aslan başkanlığındaki kazı ekibi tarafından sürdürülecek.
Yıllarca Alman Tübingen Üniversitesi himayesinde Alman arkeologların kazdığı ve Alman firmalarının sponsorluk yaptığı Troia Antik Kenti’nde yeni dönem bir dönem başladı. Kazıları yürütecek ÇOMÜ ile çelik, demir, enerji ve tersanecilik alanlarında faaliyet gösteren İÇDAŞ Firması arasında sponsorluk anlaşması imzalandı. ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner'in makam odasındaki imza törenine İÇDAŞ Genel Müdürü Bülend Engin ve Troia Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Rüstem Aslan katıldı. Prof. Dr. Rektör Laçiner ve İÇDAŞ Genel Müdürü Bülent Engin'in protokolü imzalamasıyla Troia kazılarında artık yeni bir dönem başladı.
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, ilk defa Troia kazılarının yönetiminin bir Türk ekip tarafından yapılacağını belirterek, tarihi bir anın yaşandığını söyledi. Geçen yıl alınan kararla Troia kazılarının ÇOMÜ himayesinde yürütülmesinin kararlaştırıldığını anlatan Prof. Dr. Rektör Laçiner, "Daha önce küçük bir bütçeyle çalışılıyordu. Bundan sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesi, üniversitemizin, Türk sanayici ve işadamlarının yapacağı cömert katkılarla süreç hızlanacak. Hedefimiz kazı süresini 12 aya kadar çıkarabilmek. Troia'dan çıkacak eserler Çanakkale'nin turizm ve kültür alanında lig atlamasını sağlayacak. Belki de Türkiye'nin en önemli tarihi uğrak yerlerinden biri haline gelecek" diye konuştu.
ÖNEMLİ OLAN TROİA'NIN KORUNMASI
Troia Kazı Heyeti Başkanlığı görevine getirilen ÇOMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rüstem Aslan da Alman Arkeolog Prof. Dr. Manfred Osman Korfmann ile başlayıp Prof. Dr. Ernst Pernicka ile devam eden 25 yıllık kazıların 2012 yılında sona erdiğini hatırlattı. 25 yılın sonunda yeni bir süreç başladığının altını çizen Doç. Dr. Aslan, "Troia'nın dibinde bir dünya müzesi yükseliyor. Bu da Çanakkale'nin bir kültür ve üniversite kenti olmasında önemli işlev sağlayacak" dedi.
Troia Kazıları'na ana sponsor olan İÇDAŞ'ın Genel Müdürü Bülend Engin de, kendilerine bu onuru yaşatan ÇOMÜ'ye teşekkür etti.

BG,EK(AÖ/BT) (FOTOĞRAFLI)