BURSA Ulaşım Sistemleri Konferansı'nda konuşan Mısır Ulaştırma Bakanlığı Ulusal Ulaştırma Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Khaled Abbas, Avrupa'da "Park et ve Otobüs Kullan" kampanyaları ile trafik karmaşasına çözüm arandığını belirterek Türkiye'de de doğru fiyat politikaları ile soruna çözüm bulunabileceğini söyledi.



Bursa Teknik Üniversitesi ile Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Mimar Mühendisler Grubu, tarafından organize edilen "Bursa'nın Ulaşım Sistemleri ve Lojistik Köy Projesi" konulu toplantıda 'Bölgesel Ölçekli Ulaşım Projeleri' , 'Farklı Ülkelerden Örneklerle Çeşitli Ulaşım Uygulamaları' ve 'Kentsel Ulaşım Ölçekli Ulaşım Örnekler' konuları ele alındı. Bursa Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Beyhan Bayhan'ın moderatörlüğünü yaptığı 'Farklı Ülkelerde Örneklerle Çeşitli Ulaşım Uygulamaları' konulu oturumda Mısır Ulaştırma Bakanlığı Ulusal Ulaştırma Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Khaled Abbas, kentsel ulaşım sorunlarına yönelik strateji, politika ve tedbirler ile ilgili bilgiler aktarırken, İstanbul'dan ve Avrupa'dan çeşitli örnekler verdi. Danimarka, Hollanda gibi ülkelerde kamyonet ve benzeri araçların kullanımının yasaklanarak halkın ortak otomobil kullanımına teşvik edildiğini belirten Prof. Dr. Abbas, "Avrupa'da 'Park et ve Otobüs Kullan' diye bazı kampanyalar düzenlenerek halk toplu taşımaya sevk ediliyor. Fakat o ülkeler bunun alt yapısını çok önceden hazırlamıştı. Doğru yer, doğru zaman, doğru fiyat ve doğru pazarlamayla Türkiye'nin de bu karmaşık trafik sorunlarından kurtulacağını düşünüyorum" dedi.



Bahçeşehir Üniversitesi Ulaştırma Uygulama Araştırma Merkezi Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı ise, Dünyada şehir içi ulaşımda iyi olan uygulamalarla ilgili örnekler verdi. Dünyanın her yerinde trafik sorunu olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ilıcalı, "Dünyanın çoğu yerinde trafik ve ulaşım sorunu var fakat önemli olan bunu yaşanabilir, katlanılabilir bir hale getirmektir" diye konuştu.



Konferansın 3'üncü ve son oturumunda Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Altın, Bursa Ulaşım Master Planı'nı açıkladı. Altın, 2030 Bursa Vizyonu projesinde ulaşıma öncelik verdiklerini belirtti. Oturumlar Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Sürmen'in konuşmacılara plaket vermesi ile sona erdi. IA/(FK) (fotoğraflı)