TRABZON yöresinde yılbaşı olarak kutlanan Kalandar için Maçka İlçesi'nin Yazlık Köyü’nde şenlik düzenlendi. Bölgede Rumi takvime göre yılbaşı kabul edilen 13 Ocak'ı 14 Ocak'a bağlayan gece horonlar oynandı, tiyatro gösterileriyle Kalandar gelenekleri canlandırıldı.
Trabzon ve çevresinde Rumi takvime göre yeni yılın ilk günü kabul edilen 14 Ocak’a Kalandar adı veriliyor. Her yıl 13 Ocak'ı 14 Ocak'a bağlayan gece, Maçka ve çevresi başta olmak üzere birçok köyde Kalandar kutlanıyor. Maçka’da organize edilen Kalandar kutlamaları dün gece Yazlık Köyü’nde gerçekleştirildi. Kar yağışı ve soğuğa rağmen şenliğe katılım yoğun oldu. 'Gugulumdakiler' adlı tiyatro gösterisinin sergilendiği gecede köylüler de geleneksel Kalandar kıyafetlerini giyerek şenliğe katıldı.
Maçka Kaymakamı Alper Balcı, Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç ve şenliğe katılanlar, ateş etrafında çalışanan kemençe ve davul eşliğinde horon oynadı. Ayrıca Kalandar’ın çanta atma geleneği de canlandırıldı, köydeki yaşlılardan Kalandar anıları dinlendi.
Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç, önceki yıllarda dedeleri Maçka’dan göç eden Rumların da Kalandar şenliklerine katılmak üzere ilçeye geldiklerini belirterek, “Ancak bu yıl gelmediler. Kaymakamlığın organizasyonunda bir kutlama yaptık. Kalandar bu topraklarda doğan bir gelenek. Biz de bu geleneği yaşatmaya gayret ediyoruz” dedi.
KALANDAR NEDİR?
Kalandar, Trabzon ve civarında hem Miladi takvime göre 14 Ocak'a denk gelen Rumi yılın ilk gününü hem de mahalli takvimde yılın ilk ayı olan ocak ayını tanımlamak için kullanılan terimdir. Trabzon'un kendi içindeki yörelerde de Kalandar adetleri değişir. Kalandar sabahı, güneş doğmadan evdekilerden biri kalkar, evin her tarafına su serper, mısır haşlar ve evdeki çocuklara yedirir. Rızık meleklerinin evi ziyaret edeceği inancıyla tüm kapılar açılır. Kalandar gecesi köyün çocukları çeşitli tekerlemeler ve türküler eşliğinde horon oynar, ev ev gezerek kapıya iplere bağlı torbalar bırakır ve kuruyemiş, çikolata, meyve gibi yiyecekler toplar. Ayrıca, ayı ve şeytan gibi korkutucu kıyafetler giyerek gidilen evdeki çocukların korkutulması amaçlanır.
Kalandar'ın Latince'de takvim anlamına gelen Calandae'den geldiği tahmin edilmektedir ve yüzyıllardır yörede Kalandar gecesi geleneği devam ettirilmektedir. Bazı kaynaklar da Kalandar'ın bölgede yerleşik Hristiyanlardan kalma bir gelenek ve Cadılar Bayramı'nın Anadolu'daki uyarlaması olduğunu belirtmektedir.