ÜNLÜ Türk denizci amiral Turgut Reis’in Tunus’ta yaşayan torunlarıyla Muğla’nın Bodrum İlçesi’ne bağlı Turgutreis’te yaşayan torunları 500 yıl sonra bir araya geldi.
Bodrum’da düzenlenen '2'nci Turgut Reis ve Türk Denizcilik Tarihi Uluslararası Sempozyumu' için Tunus’tan gelen Turgut Reis’in torunları, amiralin Türkiye'deki torunlarıyla hasret giderdi. Duygu dolu anlara sahne olan buluşmada gözyaşları sel oldu. 1485 yılında Turgutreis Beldesi’nde doğan, 1565 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın Malta kuşatması sırasında şehit düşen ve mezarı halen Tunus’ta bulunan Amiral Turgut Reis’in orada yaşayan torunlarından 65 yaşındaki Radhi Darghout (Turgut) başkanlığındaki heyet sempozyuma katıldı. Turgutreis’in Tunus’a yaptırdığı kaleler, kütüphaneler, camiler, medreseler ve mezarı ile ilgili bilgiler verdi.
Ardından Turgut Reis’in torunu İzmir Devlet Konservatuarı Sanatçısı Numan Pekdemir ile Amiral Turgut Reis’in doğum yeri Akçaalan Köyü’ne giden Tunuslu torunlar, 102 yaşındaki Haris Tengiz ve kardeşi, 90 yaşındaki İsmihan Pekdemir ile buluştu.
Numan Pekdemir yaklaşık 500 yıl sonra ünlü amiralin Tunus ve Türkiye’deki torunlarının ilk kez bir araya geldiğini belirterek, "Amiral Turgutreis’in Libya’nın Trablusgarp kentindeki mezarını da en kısa sürede ziyaret etmek istiyoruz" dedi.