GÜMÜŞHANE'nin Torul İlçesi Zigana Dağı'nda 5 yıl önce meydana gelen çığ felaketinde yaşamını yitiren 10 dağcı için anma töreni düzenlendi.
Gümüşhane Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü (GÜDAK), Trabzon Tenis, Dağcılık, Kayak İhtisas Kulübü (TEDAK), Karadeniz Teknik Üniversitesi Dağcılık ve Kış Sporları Kulübü ve Uzungöl Doğa Sporları Adrenalin Kulübü üyesi dağcılar, Zigana Dağı zirvesinde bulunan Gümüşkayak Tesisleri'nden çığ felaketinin olduğu bölgede yapılan anıta kadar yaklaşık 3 kilometrelik yürüyüş gerçekleştirdi.
Anıt önünde yapılan anma törenine Gümüşhane Valisi Yusuf Mayda, Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Gümüşhane Belediye Başkanı Mustafa Canlı, Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca, olayda kurtulan Rahmi Keleş ve Elmas Aykaç ile ölen dağcıların yakınları katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından protokol konuşmaları yapıldı.
KARACA: BU OLAYDAN DERS ALDIK
Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca, 25 Ocak 2009 tarihinde TEDAK üyelerinin hafta sonu spor yapmak, sağlıklı kalmak, bölgelerini ülkeye, dünyaya tanıtmak, iç turizmde hareketlilik oluşturmak için yürüyüş yapmak istediklerini kaydederek şunları söyledi:
"Ancak faaliyet arzu edildiği gibi sonuçlanmadı. Hiç beklenmeyen bir alanda çığ gelmesi ve o kadar dar bir bölgede, ip tekniğinde olmamalarına rağmen 10 dağcının bir arada şehit olması, dağcılık tekniği açısından düşündürücüdür. Olay günü Muş'tan atlayıp buraya geldiğimde aynı şeyi söylemiştim. Takdir-i İlahi demiştim. Tabi bu çok eleştirilmişti. Ama inanın olay mahallini gören herkes aynı şeyi düşünür. Burada önemli olan bu arkadaşlarımızın unutulmaması, 5 yıldır saygı ve anma törenlerinin yapılmasıdır. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Dağcılık sporu, riskli ve tehlikelidir. Ancak bu riskleri en aza indirmenin yöntemi mutlaka teknik bilgi ve becerinizi artırmakla olur. Dağın büyüğü, küçüğünü, yükseği alçağını düşünmeden her dağda meydana gelecek bir kazanın çok kötü sonuçlar doğurabileceğini düşünmeliyiz ve önlem almalıyız. Biz Türk dağcıları olarak bu olaydan ders çıkardık."
Konuşmaların ardından ölen 10 dağcı için dua edildi, anıt önünde hatıra fotoğrafı çektirildi.
10 KİŞİ ÖLMÜŞTÜ
Olay, Gümüşhane'nin Torul İlçesi sınırlarındaki Zigana Dağı'nda, 25 Ocak 2009 tarihinde meydana gelmişti. Yürüyüşe çıkan TEDAK üyesi 17 dağcı çığ altında kalmış, Hüsniye Sarıbıyık, Hasan Ali İsaoğlu, Burçak Sevim, Hüseyin Karaosmanoğlu, Erhan Terzi, Dursun İnan, Özlem Timurcuoğlu, Gülhanım Piyale, Yasemin Aktaş ve Davut Akdeniz yaşamını yitirmişti. Olayda Rahmi Keleş, Yonca Yılmaz ve Emel Şimşek yaralanmış, Elmas Aykaç, Ural Ayar, Hasan Anahar ve Hasan Çiftçi ise yara almadan kurtulmuştu.