MERSİN Orman Bölge Müdürlüğü, sadece Toroslar ve Lübnan'da yetişen, bu ülkenin bayrağında da yeralan sedir ağacının 520 ton tohumunu, 6 bin hektar alanda toprakla buluşturuyor.
İlk aşamada, Mersin'in Silifke İlçesi'nde Karaböcülü Köyü Yaylası olarak bilinen Kırobası-Karaman Yolu üzerindeki Mürşit Kuyu Mevkii Gelin Kayası Çok Amaçlı Ağaçlandırma Projesi ile ağaçlandırılıyor ve proje kapsamında 500 hektar arazide, 110 ton sedir ağacı tohumu toprakla buluşacak.
6 BİN HEKTAR ALAN AĞAÇLANDIRILACAK
Bin 800 rakımlı Mürşit Kuyu mevkiinde kış şartları nedeniyle zor koşullarda tohum atımının gerçekleştiğini ifade eden Mersin Orman Bölge Müdürlüğü Ağaçlandırma Şube Müdürü Erdoğan Üstüner, ara tohum yılında 520 ton sedir kozalağı toplandığını ifade ederek, "Ağaçlandırma, rehabilitasyon ve erozyonu önleme çalışmaları kapsamında Mersin genelinde 6 bin hektar alanda fidan dikimi ve tohum atımını gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda da 520 ton sedir tohumunu toprakla buluşturuyoruz. Toplatılan 520 ton sedir ağacı tohumunun başta 110 tonu Silifke olmak üzere, Erdemli, Gülnar, Mut, Anamur, Bozyazı, Mersin, Tarsus ve fidanlıklara gönderildi" dedi.
TOROS DAĞLARI VE LÜBNAN'DA YETİŞİYOR
Silifke Orman İşletme Müdürü Mustafa Arslan ise, çalışmaların hızlı bir şekilde devam ettiğini belirterek, fidan ekimi yapılan alanın yüksek rakımlı olması nedeniyle hızlı hareket ettiklerini söyledi. Karlar yağmadan tohumları toprakla buluşturma çabası içinde olduklarını ve bu yıl toplamda 900 hektar alanda fidan dikimi ve tohum atımı planladıklarını ifade eden Arslan, 400 hektar alanda fidan dikimini tamamladıklarını, sedir tohumu atımında da sonlara yaklaşıldığını söyledi.
140 YILDAN ÖNCE KESİLMESİ YASAK
140 yıldan önce kesilmesi yasak olan Sedir ağacının çok değerli bir ağaç olduğunun da altını çizen Arslan şunları söyledi:
"Sedir dünyada sadece Toroslar'da ve Lübnan'da yetişen çok değerli bir ağaç türü. Lübnan'da şu anda sedir ağacı kalmadı. Sadece Toroslar'da var. Sedirin şu anda kesimi yasak ve koruma altında. Sedirin önemli bir özelliği de hoş kokulu olması ve tomruğundan elde edilen çeşitli eşyalara böcek gelmesini engellemesidir. Ayrıca çok sağlam bir ağaçtır. Sedir ağacı ancak 140 yaşına geldiğinde kesilebilir. Silifke'de 140 milyon dönüm ormanlık alanın 1 milyon dönümü sedir ormanı ile kaplıdır."

MO(OA/AAA)(FOTOĞRAF)