Arif ARSLAN/BATMAN, () - TBMM'de HDP'li bazı milletvekilleriyle birlikte basın toplantısı yapan Almanya Ezidi Dernekleri Federasyonu yöneticilerinden Nedim Erkiş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ulaştırdıkları mektuptan umutlu olduğunu belirterek, "Kürt sorunu konusundaki demokratik çözüm, yurt dışında yaşayan ve dönmek isteyen Ezidiler arasında heyecan yarattı. Bu çabalarla ülkeye adım adım dönüş hayyalleri kurmaya başladık" dedi. 
Almanya Ezidi Dernekleri Federasyonu yöneticileri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a dönüş yapmak isteyen Ezidiler'in mektubunu ulaştırdı. Geçen hafta TBMM'de HDP'li bazı Milletvekilleriyle birlikte basın toplantısı düzenleyen ve sorunlarına çözüm bulmasını isteyen federasyon yöneticilerinden Nedim Erkiş, "Başbakan'dan randevu bekliyoruz. Sorunlarımızı içeren iki sayfalık mektubu Başbakan'a ulaştırdık. 1980'lerin başında Türkiye'de nüfusumuz 50 bin dolayında iken, bugün bu rakam 500 kişiyi bulmuyor. Büyük çoğunluğu, uğradığı baskı ve zulümden dolayı Avrupa'ya göçtü. Mal ve mülklerimize zorla el koydular" diye konuştu.
'DÖNÜŞ HAYALLERİ KURUYORUZ'
Beşiri İlçesi'ne bağlı Kuşçukuru Köyü'nde 23 yıl önce emanet bıraktıkları 7 ev ile 11 dönümlük araziye dönmek istediklerini, ancak bazı engellerle karşılaştıklarını belirten Erkiş şöyle devam etti:
"AK Parti'nin iktidara gelmesiyle beraber, demokratik anlamda birçok önemli adım atıldı. Özellikle Türkiye'de yaşanan zihinsel devrim ve Kürt sorununa demokratik çözüm arayışları, biz Avrupa'da yaşayan Ezidiler arasında geri dönüş noktasında büyük bir heyecan yarattı. Her ne kadar gelişmiş ve demokratik ülkelerde yaşasak da, başkasının diyarından bize yar olmaz diye düşünüyoruz. Adım adım ülkeye dönüş hayalleriyle yaşıyoruz."
'TOPRAKLARIMIZ İŞGAL ALTINDA'
Batman 2'nci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde 3 yıldır açtıkları dava sonunda ev ve arazilerinin kendilerine verildiğini anımsatan Erkiş şöyle konuştu:
"Kendi topraklarımıza dönmek istiyoruz. Oysa bugün köylerimizin büyük çoğunluğu adeta işgal altında. Yörede gerek dost bildiğimiz, gerekse de kaba kuvvetle köylerimize girenler, dönüşümüzün önündeki en büyük engel. Bu çevreler dönüşümüzle beraber ellerindeki maddi olanaklardan mahrum olacakları gerçeğiyle hareket ederek engel çıkarıyorlar, tehdit savuruyorlar."
BAŞBAKAN'DAN TALEPLERİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ulaştırdıkları mektupta yer alan talepleri hakkında da bilgi veren Erkiş, şunları söyledi:
"Dönüş yapmak isteyenlerin can ve mal güvenliğinin sağlanması, dinimizin resmen tanınması ve anayasal koruma altına alınması, ibadetimizi özgürce yapabilmemizin güvencesinin sağlanması. İbadet dilimiz Kürtçe'nin öğretilmesi. Zorlu din dersleri kaldırılmalı. Anavatanlarından göç etmek zorunda bırakılan Ezidiler, kendi köylerine, topraklarına geri dönmeli. İşgal edilmiş köyler, gerçek sahiplerine geri verilmeli. Zorla, binbir hileyle Ezidi köylerine yerleşenler çıkarılmalı. Ayrımcılığın olmaması için nüfus cüzdanından din hanesi kaldırılmalı. Eğitim ve iş sahalarında, seçme ve seçilmede eşitliğin sağlanması ve Ezidiler'in kendilerini tanıtmaları için imkan sağlanması."
AA(GG/COŞ) (FOTOĞRAFLI)