ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde, 25 yıldır 50 çeşit tropikal meyve yetiştiren 'Toprak Dede' lakaplı 78 yaşındaki Mehmet Ziya Görgün'ü bahçesinde çıkan yangın ve ağır kalp hastalığı dahi çok sevdiği meyvelerinden ayıramadı.
Alanya'nın Kestel Beldesi'nde tarımla uğraşan Mehmet Ziya Görgün, 25 yıl önce 125 dönüm arazisinde 'Avokado' fidesi ekerek tropikal meyve yetiştirmeye başladı. Daha sonra aralarında kahve, mango, ananas, passiflora, pepino, papaya, altın çilek, tamarillo ve kamkat adlı bitki çeşidinin yer aldığı 50'ye yakın tropikal meyve yetiştiren Görgün, 2011 yılında 'yıldız meyvesi' olarak bilinen 'karambola' adlı tropikal meyveyi Türkiye'de ilk kez üreten çiftçi oldu.
ÖNCE YANGIN, SONRA KALP AMELİYATI
'Toprak Dede'nin yıllarca emek vererek yetiştirdiği tropikal meyveler, 30 Ağustos 2012'de bahçesinde çıkan yangında büyük zarar gördü. Birçok meyve türü yok olmasına rağmen 'Toprak Dede'nin tropikal meyve aşkı bitmedi. Bahçesini yeniden düzenleyen Mehmet Ziya Görgün, geçen yıl Eylül ayında ise kalp rahatsızlığı nedeniyle ağır bir ameliyat geçirdi. Uzun süre bahçesinden ayrı kalan 'Toprak Dede', taburcu olduktan sonra tekrar tropikal meyveleriyle ilgilenmeye başladı.
ÜRETİMİ TEŞVİK ETMEK ÇOK ZOR
Mehmet Ziya Görgün, tropikal meyvelerin tohumlarını Filipinler, Endonezya ve Malezya'dan yakınlarına getirterek bahçesine ektiğini söyledi. Bu meyvelerin Akdeniz iklimini sevdiğini belirten Görgün, "O yüzden her üreticinin yetiştirmesi gerekiyor. Bu ürünlerin yaygınlaşmasını istiyorum. Denizden 70 metre yükseklikteki bahçemde her çeşit tropikal meyve yetişiyor, ancak bu ürünleri tanıtmak ve üretilmesini teşvik etmek çok zor oluyor" dedi.
'YANGINDA BÜYÜK ZARARIM OLDU'
Bahçesinde elektrik tellerinden çıkan kıvılcım sonucu 2012 yılında yangın çıktığını dile getiren Görgün, "Yangında büyük zararım oldu. Birçok ağaç yok oldu. Şu anda 10 çeşitten fazla tropikal meyve ağacım var. Tropikal meyveler arasında damak lezzetiyle mango çok ilgi çekiyor. Avokado ve kahveyi de bölgede ilk kez ben yetiştirdim. Tropikal bahçemdeki meyveleri hobi olarak yetiştirmeye devam edeceğim" diye konuştu.