MUĞLA’nın Bodrum İlçesi'nde düzenlenen Toprak Ana gününde yöresel Bodrum pazarında dağıtılan tarhana çorbası, peksimet ve mandalina 15 dakikada bitti. Pazara gelenlere Bodrum’un yöresel lezzetleri tanıtıldı.
Slow Food Yaveş Gari Yerel Grubu tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Toprak Ana günü için düzenlenen etkinliğe Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı CHP’li Mehmet Özalın ve meclis üyeleri de destek verdi. Slow Food Bodrum Temsilcisi Deniz Kurtsan ve 20 üyenin organize ettiği etkinlikte 500 kişilik tarhana çorbası, 50 kg. peksimet ve 100 kg. Bodrum mandalinası ücretsiz dağıtıldı. Standa ilgi büyük olunca çorba, peksimet ve mandalina çok kısa bir sürede tükendi.
Bodrum’un dünyaca ünlü yöresel yemeklerini yapan Kısmet Lokantası’nın sahibi Orhan Dumanlı, Bodrum’un yöresel lezzetlerini yaşatmak için çeyrek asırdır mücadele verdiklerini söyledi. Dumanlı, "Yöresel lezzetlerin en başında peksimet ve tarhana geliyor. Peksimet yapımı zordur ama 6-7 ay dayanan bir ekmektir. İşte biz bu lezzetleri yaşatmak için daha geniş kitlelere ulaşmaya çalışıyoruz. Standa gösterilen ilgi insanlarımızın yöresel lezzetlere olan ilgisini birkez daha ortaya koydu" dedi.
BODRUM’DA GELENEKSEL OLACAK
Slow Food Bodrum Temsilcisi Deniz Kurtsan ise dünyanın çeşitli ülkelerinde 2009 yılından beri kutlanan Toprak Ana gününü Bodrum’da geleneksel hale getireceklerini belirterek yerel biyoçeşitliliği korumak amacıyla tohum bankası oluşturmak istediklerini dile getirdi. Tüketicileri fast food ürünlerinin riskine karşı bilinçlendirmek gerektiğine değinen Kurtsan, "Organik ve doğal çiftçiliği destekleyici kamuoyu oluşturarak, ürünlere yönelik genetik mühendislik müdahalelerine karşı çıkmak, ürünlerde böcek ilaçlarının kullanımını karşı bilinci arttırmak ve öğrencilere bahçıvanlık becerisini kazandırmayı hedefliyoruz. Ayrıca gıda üretiminin aktif üyelerini, dağıtım zincirlerini birleştirerek; sürdürülebilir tarım, balıkçılık ve gıda üretimini yaymayı amaçlıyoruz. Bu nedenle okullar başta olmak üzere hem teorik hem de pratik etkinliklerimizi arttıracağız. Bugün düzenlediğimiz etkinlikte yöresel lezzetlere olan ilginin yüksek olduğunu gördük" dedi.
Etkinlik çerçevesinde Dünya Gazetesi yazarı, Onkolog Dr. Yavuz Dizdar, Kız Teknik ve Meslek Lisesi ile TED Bodrum Koleji’nde öğrencilere yönelik 'Sağlıklı Beslenme ya da Fast Food' üzerine söyleşi yaptı.