İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "5. Uluslararası Süs Bitkileri, Peyzaj ve Yan Sanayileri İhtisas Fuarı"nın açılışına katıldı. İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenen fuarda açılış konuşmasını yapan Kadir Topbaş ardından gazetecilerin gündeme dair sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bazı büyükşehir belediye başkan adaylarını açıkladı. Açıklanan şehirler arasında İstanbul yok ve en büyük aday siz gibi görünüyorsunuz. Bunun ile ilgili ne söyleyeceksiniz?" şeklindeki sorusuna Kadir Topbaş, "Başbakanımız grup toplantısında 5'i büyükşehir olmak üzere 10 şehrin belediye başkanlığı adaylarını açıkladı. Belki yarın Ankara'da il başkanları ve belediye başkanlarıyla yapılacak toplantıda da bir kısım adaylar açıklanabilir. Bu şekilde bölüm bölüm açıklamalarını tamamlıyor. AK Parti'nin yerel yönetimlerdeki başarısı zaten halkımızın gönüllerinde yer tutuyor. İstanbul'da yapılan çalışmalar ortada. Sayın Başbakanımızı İstanbul ile ilgili kararını bölge illerini de kapsayacak şekilde zannediyorum çarşamba günü ya da ayın 5'i gibi (Aralık) açıklayacaktır. Bize gelen bilgiye göre Haliç Kongre Merkezi'nde bu açıklama yapılacak ve hazırlıkların ona göre yapılıyor. Yarın sabah erkenden Ankara'ya gidiyorum. Sanırım orada bilgiyi alırız ve hazırlıkları ona göre yaparız. İstanbul için hayırlısı olsun" ifadelerini kullandı. "Heyecanlı mısınız?" şeklindeki soruya ise gülümseyerek "Yaptıklarımız ortada. Sayın Başbakanımızı kamuoyu yoklamalarında yani halkta karşılığı olanlarla yürümeyi tercih ediyor. Bizimde burada halka güvenimiz var çünkü halk yaptıklarımızı takdir ediyor" şeklinde yanıt verdi.
"İSTANBUL'DAKİ YAĞIŞLARA HAZIRLIKLIYIZ"
"Bir gazetecinin İstanbul'da iki gündür şiddetli yağışlar var. Meteoroloji uyarılarda bulunuyor. Bu konudaki çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz?" şeklindeki soruya Kadir Topbaş şu şekilde yanıt verdi: "Dün koordinasyon toplantımızda bu konudaki hassasiyetle durduk. İstanbul'da baskın bir kar yağışı karşısında problem yaşanabilir düşüncesiyle garajlarımızdaki araçları belirli noktalara dağıtarak oralarda hazır bulunmasını sağladık. Meteorolojinin uyarılarını yakından takip ediyoruz. İnsanlarımız, halkımız tedbirsiz olabiliyor. Sizlerden ricam halkımız kış lastiklerini mutlaka takmış olsunlar. Bu sadece karlı havalarda değil, yağışlı havalarda da can güvenliği açısından çok önemlidir. Dün bir TIR zincirleme bir kazaya sebebiyet vererek TEM'in nasıl kapandığını görüyoruz. İstanbul'da E-5 ve TEM olmak üzere iki ana aks var. Buralarda meydana gelen yüzlerce kazadan trafik çok olumsuz etkilenebiliyor. İnşallah sıkıntısız bir mevsim geçiririz ancak ihtiyacımız olan kar ve yağmur da gereklidir. Barajlardaki doluluk oranlarımız yüzde 39'larda. Bu konuda bir problemimiz yok ancak enerjide, elektrikte, akaryakıtta ve suda tasarruf çok önemli. Suyun musluğa kadar gelmesinde yüzde 80 maliyet enerji, pompaj ve motorlarda. biz israf etmediğimiz zaman hem rezervlerimiz daha güçlü olur hem de enerji tasarrufu yapmış oluruz."
İZMİR'DEKİ SEL FELAKETİ
Yağışlar nedeniyle geçmişte İstanbul'un yaşadığı birkaç gün önce de İzmir'in bir afet yaşadı. Bazıları sanki sevindi gibi ifadeler kullanıldı. Siz de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'nı aradınız. Bununla ilgili ne söyleyeceksiniz? şeklindeki soruya ise Topbaş "İnsan gücünün çok ötesinde yaşanan afetlerde yaşanan sıkıntıları biliyoruz. Biz bu sıkıntıları yaşayan bütün toplumlara yurt içinde ve yurt dışında olanlara geçmiş olsun diyerek yardım elimizi her daim uzatıyoruz. Buralarda yaşanan sıkıntıların bir başka partiler tarafından siyasi mülahazalarla değerlendirilmesini çok yanlış buluyorum. Ben İzmir ile yaptığım görüşmeyi açıklamadım ama İzmir'den açıkladılar. Kendilerini arayarak araç ve ekipmanlarımızla yardımcı olacağımızı ve bu konuda çok güçlü olduğumuzu söyledim. Bilgidiğiniz üzere Gürcistan'daki orman yangınlarına sigorta müsade etmediği halde iki tane yardım uçağımızı göndermiştik. Aynısını Atina yangınlarında da yaptık. Kendi ülkemizdeki insanların mağduriyetlerine her daim birbirimize el vererek koşmamız lazım. Bunun üzerine siyasetin doğru olmadığını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
Fuarda standları gezen Topbaş, gazetecilere ve fuara katılan vatandaşlara lale dağıttı.
(BB) (FOTOĞRAFLI)