BAŞBAKANLIK Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Sarıkamış'ı Ruslardan geri almak için düzenlenen harekatta şehit düşen Türk askerleri anısına, Aralık 1914 yılı Aralık ayındaki harekatın 100'üncü yıl dönümünde Sarıkamış Kazım Paşa Tepesi'ne 99 metre yüksekliğinde Şehitler Anıtı ile Sarıkamış merkeze tören alanı inşa edecek. TOKİ, Şehitler Anıtı ve tören alanı için ihale çalışmalarını başlattı.
Kars'ın Sarıkamış ilçesi Kazım Paşa Tepesi mevkiinde inşa edilecek Şehitler Anıtı, Selçuklu-Osmanlı mimarisinden esinlenerek tasarlandı. 99 metre yüksekliğindeki anıtın cephelerinde çeşitli görsel mimari ögelerle Türk mimari kültürünün önemli bir dönemi yansıtılacak. Anıtın ön cephesinde ise Selçuklu ve Osmanlı motif ve desenlerinden oluşan bir giriş yer alacak. Yan cephelerde İstiklal Marşı ve Sarıkamış Destanı'nı anlatan kahramanlıkların izleri yer alacak. Giriş bölümünün üzerinde bronz kabartmalar ile Sarıkamış şehitlerinin temsili bir panoraması ve Türk bayrağı doğal taşlarla işlenecek. Daha üst bölümler beyaz burgulu mermer kabartma ve beyaz mermer sütundan oluşacak. En üst bölümde ise 43 metrelik bayrak direğinde 96 metrekare büyüklüğünde Türk bayrağı dalgalanacak. Anıtın girişi ve basamakları da siyah ve kırmızı renkte granitten oluşacak.
Sarıkamış Şehitleri Anıtı'nın çevre düzenlenmesi de TOKİ tarafından yapılacak. Bunun için üçgen ve daireden oluşan bir tasarım şeması kullanılacak. Daire küçülerek ve büyüyerek hilal oluştururken, üçgen de bölünerek ve açılandırılarak rampaları, otopark ve diğer yapıların konumlandığı alanları gösterecek. Hilal, anıtın etrafında bir seyir terası oluştururken, anıt da hilalin altın oran noktasında konumlandırılacak. Anıtın çevresinde bekçi evi, hediyelik eşya satış birimi, bay ve bayan tuvaletleri ile ziyaretçilerin kullanımı için 5 adet otobüs parkı yer alacak.
TOKİ, şehitler anıtının yanı sıra Sarıkamış merkezine 850 metrekarelik hilal şeklinde bir kapalı tören alanı oluşturacak. Öte yandan Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'ün Büyük Taarruz'un saldırı emrini verdiği Afyonkarahisar'daki Tınaztepe'de düşman ordusuyla ilk karşılaşma anının resmedilerek hikayesinin anlatıldığı panoramik müze de TOKİ tarafından inşa edilecek.