TOKAT'ta, 2 yıl önce Şırnak'ın Uludere İlçesi'nde düzenlenen hava operasyonu sonucu 34 kişinin yaşamını yitirmesinin yıl dönümünde, protesto gösterisi düzenleyen üniversite öğrencilerine bazı vatandaşlar tepki gösterdi.
Yeraltı çarşısı üzerinde toplanan yaklaşık 50 kişilik üniversite öğrencisi, 'Roboski'nin hesabını soracağız' yazılı pankart açtı. Grup adına açıklamayı Zakir Karabulut yaptı. Karabulut, yaşamını yitiren 34 kişinin 'yasa dışı işler yapıyor' denilerek olayın meşrulaştırılmaya çalışıldığını söyledi. Karabulut, "Öldürülenlerin acılı aileleri, dalga geçercesine kan parası vermeye çalışan kişilere, 'Biz para değil katillerin açığa çıkmasını istiyoruz' demişlerdi. Askeri ve sivil yetkililere soruyoruz. Aradan 2 yıl geçmesine rağmen vicdanları yaralayan olayı aydınlatmak için ne yaptınız? Suçlu kim, emri kim verdi? Failleri hukuk karşısına niçin çıkartmıyorsunuz? Neyi gizleyip, neyi saklama peşindesiniz?" dedi.
ÇEVREDEN TEPKİ
Bu sırada grubu izleyen bir kişi "Genelkurmay'a laf etme" diyerek tepki gösterdi. Bu tepkinin ardından bazı vatandaşlar da gruptakilere tepki göstererek üzerine yürümeye çalıştı. Ancak alanda güvenlik önlemi alan polis, olayın büyümesine engelleyerek, tepki gösteren vatandaşları uzaklaştırdı. Eylemci grup, olayda ölenlerin isimlerini okuyarak, yoklama yaptı. Açıklamanın ardından grup dağıldı.