Faik KAPTAN/İSTANBUL,() TÜRK Hava Yolları (THY)  Teknik A.Ş. ve Assan Hanil işbirliği ile 5 milyon dolarlık yatırımla kurulan Uçak Koltuk Üretimi Sanayii ve Ticaret A.Ş’nin ürettiği ilk yerli tasarım uçak koltukları bugün Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de katıldığı bir törenle THY yetkililerine teslim edildi.
Atatürk Havalimanı’nda THY Teknik A.Ş’nin 2 nolu Hangarı’nda düzenlenen ve kısa adı TSI ( Turkish Seat Industries) olan şirket tarafından üretilen ilk yerli koltukların teslim töreninde bir konuşma yapan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, teslim edildikten uçaklara monte edilen yeni koltuklar için, “ Koltuk deyip geçmeyin. Çok ciddi sertifikasyon isteyen bir emektir” diyerek şunları söyledi:
“ Bu çok önemli bir adımdır. Kendi uçağımızın üretimi için bir yerden başlamak gerekiyor. Burada da koltuk deyip geçmeyin. Ciddi bir sertifikasyon sürecinden geçiyor. Endüstri tasarımında Avrupa’da Almanya ve Fransa’dan sonra üçüncü sıradayız. Bugün Türkiye’nin en büyük kuruluşlarından birisi olan Türk Hava Yolları’nın yakından 5 yıldızlı bir havayolu olacağına inancım sonsuzdur. Kendilerini tebrik ediyorum. Bu arada ortak iş yaptığımız Güney Kore ile de birçok alanda dostluk ilişkilerimiz var. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. “
Bu arada TSI ortaklarından Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar ise yaptığı konuşmada, “ Yaptığımız bu değeri korumak için 7 adet patent başvurusunda bulunduk. Bu üretimle TSI dünya sivil havacılık pazarında önemli bir marka haline gelmiştir” dedi.
“GLOBAL DÜŞÜNDÜK, YERLİ ÜRETTİK”
THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu ise tasarımın sloganı olan “ ‘Global Düşündük,Yerli Ürettik’ diyerek, üretilen ilk yerli uçak koltukları, şu anda filosunda 234 yolcu ve kargo uçağı olan Türk Hava Yolları’ndaki tüm uçakların koltuklarıyla değiştirilecek. Türk Hava Yolları’nın 2015 yılı çıkışlı yeni Airbus ve Boeing uçaklarında da Avrupa Havacılık Emniyet Ajansı’nın (EASA) denetimlerinden olumlu not alan yerli koltuklar kullanılacak” dedi. Topçu, şöyle konuştu:
“2023 yılında 100 bin koltuk kapasitesine ulaşacağız. THY olarak TSI sektörde kurduğumuz 15. Şirket. 1,2 milyar dolarlık cirodan 16 milyar dolarlık ciroya ulaştık. 10 milyon yolcudan 60 milyon yolcuya çıktık. Artık Türkiye’de üretimi mümkün olan tüm parçaları yapıyoruz. Uçak yan sanayinin gelişmesi çok önemli. Uçak koltuğu üretiyoruz dediğimiz zaman birilerine çok basit gelebilir. Bu üretim sürecinin tam 2,5 yıl sürdüğünü söylersek belki biraz daha iyi anlaşılır. Burada önemli olan üretim için alınan sertifikalardır. Şimdilik kısa menzilli uçuşlar için koltuk üretiyoruz. Umarım kısa zamanda uçak içi tüm parçaları üreteceğiz.”
BAKAN KOLTUKLARI ÇOK BEĞENDİ.
Tanıtım töreni sırasında konuşmasını tamamlayan Maliye Bakanı Şimşek, ilk kez yeni koltuklarla döşenmiş THY’nin Boeing737-800 tipi ‘Zonguldak’ adlı uçağını gezerek oturduğu bir koltukta şunları söyledi:
“ Bizim toplam ihracatımızda ortalama kilogram bedeli 1 dolar 58 Cent, bu koltuğun bir kilogram bedeli ise 150 dolar. Neredeyse katma değeri 100 kat daha yüksek. Bazı hammaddeler dışarıdan geliyor ama bu tasarım ciddi bir şekilde katma değer sağlıyor. Havacılık sektöründe Türkiye yıllık 17 milyar dolarlık bir ithalat yapıyor. Sadece 4 milyar dolarlık bir ihracat yapıyor. Bizim 13 milyar dolarlık bir açığımız var. Koltuk deyip geçmeyin. 2025 yılına kadar biz bu koltukları üretip satarsak 700 milyon dolarlık bir ihracat potansiyeline sahip olacağız. Bu çok önemli bir rakam. Önemli olan şimdi bu ürünü diğer havayollarına da rekabetçi bir şekilde satabilmek. Uçak üretimi de böyle parçalarla başlıyor. Bugün mesela uçağın içinde mutfak aksamı, paneller ki buna galeri deniliyor. Onu da THY, TAİ birlikte ortak olarak üretiyor. Yakında onun da lansmanını yapacağız. İlk etapta bu koltuklar Türkiye’ye ilk gelen Boeing 737-800 tipi 25 uçağa takılacak. Ben uçağı çok gençleşmiş olarak gördüm. Uçağımız 15 yaş daha gençleşmiş”
Bu arada yerli tasarım ve imalatı Türkiye’de gerçekleştirilen ve GALLEY olarak adlandırılan ilk uçak mutfağının da geçtiğimiz hafta bir Boeing737-800 tipi uçakta kullanılmaya başladığı da belirtildi.