İSTANBUL, () TÜRKİYE Gazeteciler Cemiyeti (TGC) gazetecilerin emniyet müdürlüklerine girmesinin yasaklanması kararını kınadı, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İstanbul Şubesi de yasaklamaya tepki gösterdi. TGC Yönetim Kurulu'ndan yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamayla, 22 Aralık tarihi itibariyle Türkiye genelinde basın mensuplarının emniyete girişlerinin yasaklandığı duyuruldu. Duyurunun ardından Vatan ve Gayrettepe emniyet binalarında görev yapan gazetecilerin şube giriş kartlarını iade etmeleri istendi.
Alınan bu karar gazetecilerin halkın gerçekleri öğrenme ve bilgilenme hakkını engelleyen vahim bir karardır. Gazetecilere ‘bilgi almayacaksın, halka duyurmayacaksın’ direktifi verilmektedir. İktidar ‘hangi bilgiyi verirsem onu duyuracaksın, araştırıp bilgi alma hakkın yok’ demektedir. Demokrasinin varolduğu herhangi bir ülkede böyle bir uygulamanın olabileceği düşünülemez.
Sonuç itibariyle bu karar Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda temel hak ve özgürlükler içinde değerlendirilebilecek vatandaşın bilgi edinme hakkının sakatlanması anlamına gelmektedir. Basın özgürlüğüne açıkça müdahale ve sansürdür.
Yasalar çerçevesinde görev yapan ve vatandaşın güvenliğini sağlamakla yükümlü bir kurum olan Emniyetin bu Anayasal hakkı görmezden gelmesi beklenemez.
Bu idari işlemin geri alınmasını ve en kısa sürede yanlıştan dönülmesini istiyoruz.” 

TGS: GERÇEKLER GİZLENEMEZ Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İstanbul Şubeside, gazetecilerin emniyet müdürlüklerine girişinin yasaklanmasını,  son günlerde hükümetin gerçeklerin üzerini kapatma girişiminin bir parçası olarak değerlendirdi.

Açıklamasında, “Yolsuzluk operasyonunda, bakan çocuklarının da tutuklanmasının ardından hükümet; polisleri, savcıları görevden almayı tercih etti. Gerçeklerin üstünü örtmeye çalıştı” diyen TGS İstanbul Şubesi, gazetecilerin emniyete girişinin yasaklanmasının da bu çabanın bir parçası olduğunu kaydetti.

Başbakan Erdoğan’ın bizzat talimatıyla gazetecilerin işten çıkartıldığını ve hapsedildiğini ileri süren TGS İstanbul Şubesi, “Hükümet, karşıtı olan tüm sesleri, baskı, zor ve tehdit ile susturmak istiyor. Gazeteciler olarak bu kuşatmanın karşısında örgütlü mücadelemizle duracağız” dedi. MK