İSTANBUL, () TÜRKİYE Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu bir açıklama yaparak Bolu Havadis ve Bolu Gündem gazetelerinin çalışma ruhsatlarının eksik olduğu iddiasıyla kapatılma kararı alınmasını kınadı. Açıklamada kararın Anayasa’ya aykırı olduğu belirtildi.
Bolu Belediyesi’nin kararının basın özgürlüğünü daha da daraltma adına yeni bir girişim olduğunu belirten TGC Yönetim Kurulu’nun açıklamasında şu görüşlere yer verildi:
“Gazeteciliğin ayrılmaz parçalarından biri olan yerel medyanın baskı altına alınması, muhalefet yapan gazetelerin çeşitli bahanelerle susturulmaya çalışılması demokrasiyle bağdaşır bir durum değildir.
Son olarak Bolu Havadis ve Bolu Gündem gazeteleri çalışma ruhsatlarının yetersiz olduğu gerekçe gösterilerek kapatılmak istenmiştir. Seçim öncesi bu tip bir girişimin basın ve ifade özgürlüğüne yönelik yeni bir darbe oluşturduğunu, ayrıca yerel basında çalışan meslektaşlarımızı da baskı altında tutmayı amaçladığını düşünüyor ve kararı kınıyoruz .
Ayrıca Anayasa`nın 30. Maddesi ‘Kanuna uygun şekilde basın işletmesi olarak kurulan basımevi ve eklentileri ile basın araçları, suç aleti olduğu gerekçesiyle zapt ve müsadere edilemez veya işletilmekten alıkonulamaz’ demektedir. Karar bu yönüyle de Anayasa’ya aykırıdır.
İktidarı ve iktidara yakın belediyeleri halkın gerçekleri öğrenme ve haber alma kanallarını tıkayacak bu tür yollardan bir an önce vazgeçmeye çağırıyoruz.”