Murat ARISOY/AFYONKARAHİSAR, () - ŞIRNAK'ta 1989'da askerlik görevini yaparken teröristlerle girilen çatışmada yaralanan Bayram Gökdemir'e, 'rahatsızlığı askerlik hizmetinde yaşadığı travmaların sebep ve tesiri ile meydana gelmiştir' raporu alınmasından sonra açılan dava sonucu, malul aylığı bağlandı.
Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı İsmail Kumartaşlı, dernek binasında düzenlediği basın toplantısında, 25 yıl önce Şırnak'ın Robazik Deresi-Karatepe mevkiinde terör örgütüyle girilen çatışmada sağ ayağından ve karın bölgesinden yaralanan Bayram Gökdemir'in, çatışmadan sonra ruh sağlığının bozulduğuna ilişkin rapor alarak malul maaşına hak kazandığını ve 3 gün önce maaşın bağlandığını söyledi.
UYKU BOZUKLUKLARI
Gökdemir'in önemli bir hak elde ettiğine dikkat çeken Kumartaşlı, Gökdemir'in 1989'da Şırnak'ta 2 kurşun yarası aldığını, askerlik hizmeti yapamayacak derecede yaralanmadığı gerekçesiyle askeri hastane tarafından 'asker olur' raporuyla terhis edildiğini anlattı. Kumartaşlı, "Zaman geçtikçe, ruhsal rahatsızlıklarının devam ettiği ailesi tarafından tespit edilmiş. Bayram Gökdemir'de içine kapanmalar, rüya ve uyku bozuklukları, ani sinirlenmeler şeklinde birtakım rahatsızlıklar oluşmuştur. Bu rahatsızlıkları yaklaşık 23 yıl devam etmiş. Gökdemir, yakın akrabaları tarafından idare edilmeye çalışılmıştır" dedi.
GATA'DA 18 AY TEDAVİ GÖRDÜ
Dernek Başkanı Kumartaşlı, Bayram Gökdemir'in o zamanlar hayatta olan annesinin "Ben ölürsem, oğluma kim bakar" endişesi taşıdığını, kendilerinin de Gökdemir'e sahip çıkma sözü verdiklerini kaydetti. Bayram Gökdemir'in tedavisi için askeri şubeye sevkini aldıklarını, Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Harp Psikiyatrisi Bölümü'nde değerlendirmeler yapıldığını dile getiren Kumartaşlı, "Anksiyete teşhisi konulup konulmayacağı araştırıldı, 18 ay GATA'da tedavi gördü. 'Rahatsızlığı askerlik hizmetinde yaşadığı travmaların sebep ve tesiri ile meydana gelmiştir' raporu aldı. Bu raporun akabinde Sosyal Güvenlik Kurumu'na, Gökdemir'e malul aylığı bağlanması ve diğer gazilik haklarının verilmesi için müracaat ettik" dedi.
25 YIL SONRA GELEN MUTLULUK
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun kendilerine olumsuz cevap vermesinin ardından Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne başvurduklarını aktaran İsmail Kumartaşlı, süreci şöyle anlattı:
"Sosyal Güvenlik Kurumu bize '25 yıl neredeymiş, vermeyeceğiz' diye ret cevabı verdi. Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne dava açtık. Dava görülürken Askeri Savcılık'tan olumlu görüş verildi. Böyle bir rahatsızlığın olabileceği görüşü verildi. Mahkeme, bu tür olayların arttığını bildirerek Hacettepe Üniversitesi'ne görüş sordu. Üniversiteden de olumlu görüş geldi. Mahkeme, tekrar GATA Profesörler Kurulu'na bizi sevk etti. O kuruldan da aynı sonuçtaki raporu aldık. 'Bayram Gökdemir, 1989 yılında girdiği çatışma sonrasında yaralanmıştır, rahatsızlığı o tarihteki çatışmadan dolayı olmuştur' denildi. Davamız bitti. 25 yıl sonra malul aylığını almış olduk. 15 ay önce davayı açmıştık. 1880 lira aylık bağlandı."
'BANA KIZ VERMEDİLER'
1968 doğumlu Gazi Bayram Gökdemir, çatışmadan sonra ruh sağlığının bozulduğunu belirterek, "Toplum içine karışamıyordum. Evlenmek istediğimde, aileler kız vermedi. Bu nedenle ruh sağlığım daha da bozuldu. Şimdi malul aylığı almaya hak kazandım" diye konuştu.
Gazi Gökdemir'e, geçmişten kaynaklanan alacaklarına yönelik de 35 bin lira ödeneceği kaydedildi.

MA(SU/CK) (FOTOĞRAFLI)