Latif SANSÜR/KUŞADASI (Aydın), () - AYDIN'ın Kuşadası İlçesi'nde, Türkiye'nin en önemli sulak alanlarından biri olan Büyük Menderes Deltası'nda 'Tepeli Pelikanları Koruyoruz' projesi kapsamında halkalama çalışmaları başladı. 15 ay sürecek projede, Tepeli pelikan kolonileri düzenli olarak izlenecek. Büyük Menderes Deltası ve Gediz Deltası'nda her geçen yıl artan kıyı erozyonu ve şiddetli fırtınalar sonucu yok olan üreme kolonilerinde yuva restorasyonları yapılacak.
Nesli küresel anlamda tehlike altında olan Tepeli Pelikanların halkalanması için çalışmalar yapılıyor. Türkiye'nin en önemli sulak alanlarından biri olan Büyük Menderes Deltası'nda, WWF-Türkiye'nin (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ile EKODOSD (Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği) ve Ege Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen çalışmalara Prof. Dr. Mehmet Sıkı, Dr. Ortaç Onmuş, Biyolog Orhan Gül, Mustafa Korkmaz, WWF-Türkiye Hibe Programı Sorumlusu Çağrı Göcek, EKODOSD yetkilisi Bahattin Sürücü, Nuray Çelik ve Hüseyin Nohutlu katıldı.
Halkalama çalışmaları için Büyük Menderes Deltası'nda bulunan Tepeli pelikanların üreme alanlarına giden ekip, halkalama çalışmalarında kullanılacak malzemeleri teknelerle getirdi. Pelikan yavrularını içeri alacak çevrik sistemine ait düzenekler, ekip tarafından hazırlandı. Biraraya toplanan yavrular çevrik sisteminin içine sokularak halkalama için hazır hale getirildi. Çevrikten alınan pelikan yavruları, ekip tarafından görev paylaşımıyla halkalamaları yapılarak tüy örnekleri alındı. Halkalaması biten pelikan yavruları tekrar denize bırakıldı. Geçtiğimiz yıllara oranla pelikan yavrularının bu yıl artış gösterdiği tespit edildi.
Ege Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Sıkı, "Bugün Karina Dalyanı'nda Tepeli pelikanların halkalama çalışmasını gerçekleştirdik. Halkalama çalışmasıyla pelikanların gerek yurt içinde, gerekse yurt dışında hangi alanlara kışlamak ya da beslenmek için gittiklerini tespit etmek amacıyla bu çalışmayı gerçekleştirdik. Projeyi EKODOSD'la birlikte TÜBİTAK desteği, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün izni kapsamında, Orman ve Su İşleri 4'üncü Bölge Müdürlüğü'nün, Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Park Müdürlüğü'nün ve Aydın Şube Müdürlüğü'nün bilgileri dahilinde gerçekleştirdik. Tepeli pelikanları izlemeye devam edeceğiz" dedi.
Tepeli pelikanların nesli küresel ölçekte tehlike altında olan bir kuş türü olduğunu söyleyen Ege Üniversitesi'nden Ornitolog Dr. Ortaç Onmuş, "Bu türün ülkemizde üreyen popülasyonu 1960-80 yılları arasında büyük ölçüde azaldı. 2000'li yıllara 250 çifte kadar gerilemişti. Tepeli pelikanların korunması ve izlenmesi için 2011 yılında TÜBİTAK tarafından desteklenen proje, Ege Üniversitesi bünyesinde uygulanmaya başlandı. Uygulanan proje kapsamında üreyen Tepeli pelikan popülasyonu, 500 çifte yaklaştır. Üreyen Tepeli Pelikan sayısı artarak, projemiz kapsamında yapılan çalışmalarda özellikle Büyük Menderes ve Gediz Deltası'nda üreyen popülasyonun üreme adaları kıyı erozyonu ve şiddetli bahar fırtınaları ile tehdit altında olduğunu belirledik. Tepeli pelikanları korumak için EKODOSD ile ortaklaşa olarak WWF-Türkiye bir proje başvurusunda bulunduk. WWF-Türkiye'nin desteklediği proje kapsamında bugün Büyük Menderes Deltası'nda Tepeli Pelikanları halkaladık ve yuvaların durumunu yerinde gördük. Gözlemlerimiz sırasında pelikan yavrularının, özellikle İsrail Sazanı ile beslendiklerini gördük. Bu gözlemlerimizi balıkçı kooperatifiyle paylaştık ve aldığımız balık örneklerini balıkçılara gösterdik " dedi.

LS(İÖ/AAA) (FOTOĞRAFLI)