AYDIN'ın Çine İlçesi'ndeki Karakollar Mahallesi Tepecik Höyüğü kazılarında yeni bir mezar daha bulunması, yerleşmenin M.Ö. 6500'lere uzandığını ortaya çıkardı.
Kazı çalışmalarına 2004 yılında başlanan ve halen Ankara Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevinç Günel başkanlığında yürütülen Çine Karakollar Mahallesi Tepecik Höyüğü kazılarında elde edilen bulgular, höyüğün tarihi ve kültürel önemini arttırdı.
Kazı Başkanı Prof. Dr. Sevinç Günel, uzun yıllar süreceğini söylediği kazı çalışmalarının öneminin her geçen yıl giderek arttığına dikkat çekti. Tepecik'in sıradan bir yerleşim yeri olmadığını söyleyen Günel, önemli kültür ve ticaret merkezi konumunda bulunduğunu vurguladı. Bu seneki kazı çalışmalarında yeni bir mezara rastladıklarını belirten Günel, "Daha önceki senelerde kadın ve bebeklerin gömüldüğü pitos ve çömlek mezarlarının bir yenisine daha rastladık. Kazılarda kulplu bir testiye gömülmüş bebek kafatası bulduk. Arkadaşlarımız onun çizimini yapıyorlar. Yaptığımız çalışmalar, yerleşmenin M.Ö. 6500'lere uzandığını ortaya koyuyor" diye konuştu.
"6-7 BİN YIL ÖNCESİNİ GÜN IŞIĞINA ÇIKARMAYA ÇALIŞIYORUZ"
10 yıldır devam eden kazı çalışmaları hakkında açıklamalarda bulunan Günel, "Bugüne kadar yaptığımız kazılar neticesinde elde edilen veriler, tarihi ve tarih öncesi dönemlere ait kültür tabakalarının kalıntılarını ortaya koydu. Kazıdaki amaç, antik dönemler öncesinde yaşayan yerli halkın kültürünü gün ışığına çıkarmaktı. Bu açıdan kazı, çok önemli. Çünkü, bu coğrafya ve bu bölge daha çok antik kentler dönemleriyle tanınıyor. Oysa erken dönemler ve tarih öncesi ile ilgili bilgilerimiz yok denecek kadar sınırlı. Dolayısıyla Tepecik Höyüğü kazıları, bu anlamda çok önemli rol oynuyor. Günümüzden 6-7 bin yıl öncesinin kültürünü gün ışığına çıkarmaya çalışıyoruz" dedi.
Kazılara Temmuz'da başladıklarını ve Ağustos ayının ortasında biteceğini belirten Günel, kazıda çalışan işçilerin her yıl olduğu gibi iyi bir ekip çalışması sergilediğini kaydetti. Prof. Dr. Günel, Hacettepe, Çanakkale ve Trakya Üniversitesi'nde öğrenim gören öğrencilerden oluşan karma öğrenci grubunun kazıda görev aldığını sözlerine ekledi.

<

FOTOĞRAF