GEBZE (Kocaeli), () - TÜRKİYE'de 25 yıldır alçak gerilim elektrik panoları üreten, ayrıca Türkiye'den Avrupa'ya pano ihraç eden ilk firma olan Tempa Pano, Gebze Makine Organize Sanayi Bölgesi'nde 25 milyon dolarlık yeni bir yatırım yaparak üretim kapasitelerini 4 katına çıkardı.
Gebze'deki yatırımla ilgili bilgi veren Tempa Pano ortaklarından Nurhan Gazer 21 dönümlük arazi üzerinde kurulan yeni tesis inşaatına 2011'de başladıklarını ve geçtiğimiz yıl sonunda tamamladıklarını belirterek, “Yeni yatırımımız da, gelişmiş teknolojiye sahip makine parkuru ve kalitemiz yanında yüksek kapasiteli modern ve çevreci bir üretim tesisini birleştirmeyi başardık. Verimliliğin artması ile üretim kapasitemizde 4 kat gibi büyük oranda artış oldu. Müşterilerimiz, kalite konusunda hiçbir zaman endişe duymadıkları Tempa Pano'dan artan üretim miktarına paralel olarak daha uygun fiyat ve daha hızlı teslimatla ürün alabilecekler" dedi.
Tempa Pano'nun standart ürünler yanında teknik olarak oldukça kapsamlı ve yüksek müşteri beklentisini karşılayacak panolar da imal ettiğini belirten Gazer, “Daha önce Türkiye'de üretilmemiş tehlikeli ortamlarda kullanılan patlamaya dayanıklı 'Atex sertifikasına sahip exproof panoları' imal edebiliyoruz. Portföyümüzde İngiltere ve Ortadoğu pazarından çok fazla talep gören, güvenilir bir yapısı olan Tip Testli, Tembar adlı bara sistemlerimiz de var" diyerek panolarda ana baralara delik açmadan güvenli ve hızlı montaj imkanı sağlayan K- Bar sisteminin de yeni geliştirilen ürünleri arasında olduğunu söyledi.
İklimlendirme başlığı altında, üst düzey kalitede yeni bir pano kliması da ürettiklerini söyleyen Gazer, “Yeni tesisimiz ile birlikte, pek çok iyileştirme ve yeni ürün çalışması yapılıyor. Ürün geliştirmek biraz da üretim teknolojileri ile alakalı. Tasarladığınız bir ürünü imal edebilmek için bazı makine ve ekipmanlara ihtiyaç duyuyorsunuz. Devreye aldığımız yeni bir pano üretim hattı Tempa Pano'ya daha fazla esnek üretim yapma imkanı sağlayacak. Sevkiyat performansımız ikinci vardiya kurulması ile iyileştirildi. 2014 yılında bazı proseslerimize ilave otomasyon yatırımları da planlıyoruz. 2012 yılına kadar, yüzde 30'lar seviyesindeki ihracatımız yeni yatırımımızın devre girmesi ile yüzde 40'lara yükseldi. Hedefimiz gelecek yıllarda bu seviyeyi yüzde 60- 70'lere çıkarmak dedi.
Türkiye'den yurt dışına özellikle Avrupa'ya boş pano ihracatlarını başlatan ilk yerli firma olduklarını belirten Gazer, 1998'de ilk ihracatı Fransa'ya gerçekleştirdiklerini, şu anda İngiltere, Fransa, Bulgaristan ve Romanya'da da kendi şirketlirinin faaliyette bulunduğunu anlattı.
Kuruluşlarının ilk yıllarından beri çevre duyarlılığı ve sosyal sorumluluk bilinci ile hareket ettiklerini de belirten Gazer, “Yönetim kurulunda yer aldığım EPAD (Elektrik Pano Üreticileri Derneği) ile sektöre hizmet vermeye çalışıyoruz. Ayrıca Teknolojik Eğitimi Geliştirme Vakfı( TEGEV) aracılığı ile, meslek okullarına her zaman tam destek, ihtiyacı olan öğrencilere burs veriyoruz. Dual sistemde Alman metodolojisiyle bir üniversite kurmak planlarımız arasında. Finans, know-how, ihtiyaç ve talebi buluşturmak gerekli. Bu noktada siyasi desteğin yanı sıra sanayicinin konuya daha fazla sahip çıkması gerekiyor “ dedi.
Yeni kurdukları fabrikalarıyla istihdama olumlu katkı sağladıklarını aktaran Gazer, 75 yeni istihdam gerçekleştirdiklerini ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları üzerinde Ar-Ge çalışmaları yaptıklarını da sözlerine ekledi.

MB(MB/AK) (FOTOĞRAFLI)