İSTANBUL'da 10 ay içinde yaklaşık 11 milyon liranın çalınmasıyla sonuçlanan 656 telefon dolandırıcılığı olaylarının ardından emniyet vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı. Hiç bir polis ya da savcının telefonla para istemeyeceğini söyleyen yetkililer büyük bir operasyonun içinde bugüne kadar hiç bir vatandaşın kullanılmadığını söylediler.
POLİSTEN UYARILAR
Son yıllarda gittikçe artan telefon dolandırıcıları olayları, Prof. Dr. Canan Karatay'ın dolandırılmasıyla yeniden gündeme geldi. Asayiş Şube Müdürlüğü bünyesinde telefon dolandırıcılarına karşı kurulan özel ekibin başında bulunan Başkomiser Yusuf Tüfenk, vatandaşları dolandırıcılıktan kurtaracak püf noktalarını anlattı.
"155'TEN ARANMANIZ İMKANSIZ"
Başkomiser Yusuf Tüfenk cep telefonunuzda eğer "155" ten arandığınız görünüyorsa dolandırıcılarla karşı karşıya olmanız kesin. Çünkü teknik olarak 155 telefonu sistemi sadece aramalara açık. Dış aramalara kapalı bir sistem. Dolayısıyla bu telefondan bir polis memurunun sizi araması imkansız" dedi.
"BİR OPERASYONUN İÇİNDE OLMANIZ İMKANSIZ"
Güvenlik güçlerinin operasyonlarında bugüne kadar hiç bir vatandaşın aktif olarak rol almadığını söyleyen Yusuf Tüfenk şunları söyledi:
"Bir operasyonda hem de terör operasyonunda bugüne kadar hiç bir vatandaş kullanılmadı. Şüphelillerin en çok kullandığı bu yöntemde vatandaşlar bir terör operasyonu içinde devlete yardım eden kişiler konumuna sokuluyor. Vatandaşta devlete yardım ettiğini sanıp dolandırıcılara para veriyor. Bu gerçek hayatta mümkün değil."
"POLİS 5 DAKİKADAN FAZLA KONUŞMAZ"
Güvenlik güçlerinin bir kişiyi telefonla aradığında bunun sebebinin ancak "Polis merkezine çağırmak" olabileceğini söyleyen Yusuf Tüfenk "Polis bir kişiyi aradığında konuşma süresi 5 dakikayı geçmez. Saatlerce konuşması gerçek hayatta olan bir şey değil. Bunun için vatandaşlar böyle bir durumla karşılaştıklarında telefonu kapatıp. Söylenen polis birimini kendileri aramaları dolandırılmamalarını sağlayacak bir önlem olur." dedi.
Telefonda kendilerini polis olarak tanıtan kişilere itibar edilmemesini isteyen Yusuf Tüfenk "Böyle bir durumda yukarıda söylediklerimiz dikkata alınarak paniğe kapılmadan telefonu kapatıp bir polis merkezine gidip şikayetçi olunmalı." diye konuştu.