Teslime TOSUN- Mehmet ÇINAR/ANTALYA, () - ANTALYA Barosu Hayvan Hakları Kurulu tarafından Gölhisar Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılan ihbar üzerine Burdur'un Altınyayla İlçesi'nde geçen yıl avcılar tarafından öldürülen vaşak için kovuşturmaya yer olmadığı kararı çıktı. Savcılık, tek bir vaşağın vurulmasıyla ekolojik dengenin bozulması ve canlı türünün yok olma tehlikesinin mümkün olmadığı gerekçesiyle takipsizlik kararı verdi.
Altınyayla İlçesi Gölhisar Orman İşletme Müdürlüğü Dirmil İşletme Şefliği'ne bağlı orman muhafaza memurları, geçen yıl Kasım ayında orman yolu kenarında bir vaşak ölüsü buldu. Ergin bir dişi olduğu ve av tüfeğiyle vurulduğu belirlenen vaşağı vuran kişinin tespiti ve cezalandırılması için Antalya Barosu Hayvan Hakları Kurulu, Gölhisar Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu'nun 'Avlanmak suretiyle, bir canlı türünün yok olması tehlikesine ya da ekolojik dengenin bozulması tehlikesine neden olunması halinde, failler hakkında 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına hükmolunur' maddesi uyarınca suçluların tespit edilerek cezalandırılması istendi.
Olayı soruşturan Gölhisar Cumhuriyet Savcısı Halil Depedelen, üst yazıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığı 6'ncı Bölge Müdürlüğü'nden konu hakkında bilgi istedi. 6'ncı Bölge Müdürlüğü'nden gönderilen yazıda, vaşak avının Türkiye'de yasaklandığı, bu türün avlanmasının popülasyonlarının azalmasına ve uzun vadede nesillerinin yok olmasına neden olacağı kaydedildi.
Soruşturmayı tamamlayan savcılık, kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Savcılık kararında, "Eylemin suç teşkil etmesi için vaşak canlı türünün neslinin tükenmesine yönelik bilinçli ve sistematik bir avlanmanın gerekli olduğu kanaatine varıldığı, tek bir vaşağın vurulmasıyla ekolojik dengenin bozulması ve canlı türünün yok olması tehlikesinin meydana gelmesinin mümkün olmadığı, bu nedenle Kara Avcılığı Kanunu'nda tesis edilen atılı suçun yasal unsurları itibariyle oluşmadığı, kimliği tespit edilemeyen meçhul şüpheli hakkında kamu adına kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi" denildi.
KARARA İTİRAZ
Antalya Barosu Hayvan Kurulu Başkanı Evrim Çelik, savcılığın takipsizlik kararına ilişkin Isparta Ağır Ceza Mahkemesi'ne itirazda bulunacaklarını belirtti. Evrim Çelik, "6'ncı Bölge Müdürlüğü, vaşak avlamanın popülasyonun azalmasına ve nesillerinin yok olmasına neden olduğunu tespit etmesine rağmen, sistematik avlanma bulunmadığı gerekçesiyle savcılık tarafından şahıs aleyhine dava açılmamış olması dikkat çekici. Yasanın emredici hükmüne rağmen bu karara itiraz hazırlığı içerisindeyiz" dedi.
VURAN KİŞİ BULUNABİLİR
Vuran kişinin tespitine yönelik savcılık tarafından araştırma yapılmamış olmasına da itiraz edeceklerini belirten Çelik, "Orası küçük bir yer ve vuran kişi basit bir araştırmayla tespit edilebilirdi. Avcı böyle durumlarda övünür ve bir yerlerde mutlaka anlatır, ama böyle araştırma da yapılmadı. Failinin bulunmasını da isteyeceğiz" dedi.
NESLİ TEHDİT EDİCİ BİR KARAR
Bu hayvanların 10 yılda bir çok ender görüldüğüne dikkat çeken Kurul üyesi Lider Tanrıkulu ise "Zaten bu şekilde öldürülerek bugün nesli tehlike altına girmiş durumda. Kaldı ki bölgede birkaç tane olan hayvanın öldürülmesi neslini tüketen bir fiil olup, ayrıca sistematik öldürmeyi unsur olarak aramak da doğru değildir. Bu durumda Türkiye'nin birçok yerinde tek tek öldürülerek nesli tüketilen hayvanları vuran kişiler kanun etrafından dolanılarak suç işlememiş olacaklar. Bu karar Türkiye'de nesli tehlike altında olan tüm hayvanlar için çok büyük tehdit oluşturmaktadır" diye konuştu.
Öldürülen vaşağın iskeleti, hayvan anatomisi dersinde kullanılmak üzere Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'ne verildi.

MÇ(SU/BT) (FOTOĞRAFLI)