İZMİR Körfezi'nde, Pasaport Vapur İskelesi ile Konak arasında, ay denizanalarının sayısı hızla artarken, tehlikeden habersiz çocuklar ise burada yüzüyor.
Sıcak hava nedeniyle serinlemek isteyen çocuklar, kıyıyı istila eden deniz analarının bulunduğu bölümde denize girip yüzüyor. Sahilde yürüyen İzmirliler ve turistler, denizin üzerini kaplayan denizanalarını ve bunların içinde yüzen çocukları görünce endişeli gözlerle izliyor. Uzmanlar Türkiye'deki denizlerin hemen hepsinde görülen bu denizanasının aurelia aurita (ay denizanası) olduğunu, insan vücuduna temas etmesi halinde iğne batması hissi verdiğini, daha sonra kaşıntıya neden olduğunu belirtti. Zehirli olduğu bilinen ay denizanasının kalıcı ve ciddi bir hasara yol açmadığı dile getirildi. Deniz suyunun soğumaya başlamasıyla birlikte ay denizanalarının patlayarak denizin dibine gömüldüğü kaydedildi.
AY DENİZANASI
Ay denizanası Türkiye'de en sık görülen zehirli omurgasız deniz canlısı olarak biliniyor. Şamsiye şeklindeki ay denizanasının büyüklükleri genellikle 25-30 santim arasında değişirken 50 santim olanlarına da rastlanıyor. Vücudunun yanlarından saçaklar halinde 'tentakül' denen dokunaçlar, alt tarafından yakıcı kollar sarkıyor. Sayısız dokunaç, koku alma hücreleri ve denge sağlayıcı organları bulunuyor ve saydam bir görünüme sahip halde bulunuyor. Bunların kirli beyaz ve mavi beyaz olanlarına da rastlanıyor. Tepesinde dört farklı yöne bakan beyaz çizgiler yer alıyor. Sınırlı hareket yeteneğine sahip ay denizanaları akıntıya uyum sağlıyor. Ay denizanasının ana besinlerini planktonlar, balık yumurtaları ve küçük organizmalar oluştuyor. Üreme dönemlerinde üreme organları mor-menekşe rengini alıyor.

FOTOĞRAFLI