TÜRKİYE Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyeleri, büyük bölümü Ege Denizi'nde dramla biten göçmen sorununun insani boyutunu araştırmak üzere Aydın ve Kuşadası’nda incelemelerde bulundu.
İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyesi ve Göçmenler Alt Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kilis Milletvekili Ahmet Salih Dal başkanlığındaki heyet, Aydın Valiliği ile göçmenlerin tutulduğu Çeştepe’deki misafirhanedeki inceleme ve temaslarından sonra Kuşadası’na geldi. Kaymakam Muammer Aksoy’un karşıladığı heyete burada öğlen yemeği sırasında brifing verildi. Kaymakam Aksoy brifingde, göçmenlerin kaçış yolları, kaçış teknikleri ile kaçış araçları konusunda bilgi verdi. Ele geçirilen göçmenlerle ilgili istatistiki bilgi veren Aksoy, “Son beş yılda bölgemizde 96 olayda 61 organizatör ile 1927 kaçak ele geçirilmiştir” dedi.
Birifing sonrası basının sorularını yanıtlayan Göçmenler Alt Komisyonu Başkanı Ahmet Salih Dal, göçmenler ile ilgili kaçış yollarını, alınan önlemleri görmek, başarılı ve başarısız olunan noktaları belirlemek için inceleme yapmaya geldiklerini söyledi.
Aydın Valiliği'nin ardından geçtikleri barınma merkezindeki yaklaşık 40 göçmen ile görüştüklerini ifade eden Dal, “Güzel bir barınma merkezi olmuş. Arkasından Kuşadası’na geldik. Burada, Kuşadası Kaymakamımız bize istatistiki bilgiler verdi. Alınan önlemleri anlattı. Yakalanan göçmenlerin dışında karşıya geçenler de olmuştur. Komisyonumuzun isminden de anlaşılabileceği gibi amacımız göçmenlerle ilgili olayların insani boyutunu incelemek. İnsani dramlar yaşanmasın diye ne yapılabileceğine bakmak. İncelemelerimizden sonra hazırlayacağımız raporu kamuoyuyla paylaşacağız. Raporumuzu Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı başta olmak üzere tüm ilgili birimlere göndereceğiz” dedi.
GÖÇMENMLERİN ÜLKELERİNDE DE ÇALIŞMA YAPILMALI
Bir soru üzerine göçmenlerin geldiği ülkelerdede inceleme yapmak istediklerini ve yaşanan dramla ile ilgili kamuoyu oluşturmak istediklerini vurgulayan Dal, “Önce, göçmenler neden kendi ülkelerinden kaçıp geliyorlar, ona bakmak lazım. Dünyada ülkeler arasında büyük gelir adaletsizliği, çok büyük uçurumlar var. Fakir ülkelerdekiler, daha yüksek geliri ve refah düzeyi olan ülkelere ölümü de göze alarak kaçış yolu buluyorlar. Ölümü göze alarak kaçış için ülkemizi kullanıyorlar. Göçmenler lastik botlarla gidiyor, kazalar yaşanıyor. Ölenler, yaralananlar oluyor. Gerek Afrika ülkelerinden gerek Asya ülkelerinden Türkiye üzerinden çok yakın olduğu için Yunan adalarına gitmek için, bu güzergahı kullanıyorlar. Burada gördük ki emniyet güçlerimiz çok sıkı bir çalışma içindeler. Ancak yine de organizatörler gece yaya olarak kıyıya getirdikleri göçmenleri karanlıkta geçirmeye çalışıyorlar. Yunan adaları çok yakın olduğu için kaçmayı başarırlarsa bu mesafeden sonra Yunanistan’a geçiyorlar. Aslında bu insanların geldikleri ülkelerine gidip bakmak gerekiyor. Bu insanlar Avrupa’da her şeyi güllük gülistanlık, hayat koşulları çok iyi, hiçbir sıkıntı yaşanmıyor olarak bildikleri için geliyor. Oralarda yaşanan ızdırapları gidip oralarda anlatmak gerekiyor. Eğer imkanımız olursa komisyon olarak o ülkelere giderek oralarda kamuoyu araştırmaları yapacağız” diye konuştu.
Yunan sahil güvenlik botlarının yakaladıkları göçmenleri Türkiye kıyılarına getirip bırakmaya çalıştığı yönünde iddialar olduğuna da dikkati çeken Göçmenler Alt Komisyonu Başkanı Ahmet Dal, şunları söyledi:
“Tabii işin bir de Yunanistan boyutu var. Yakaladıkları göçmenleri yakalayıp Türkiye’ye bıraktığı yönünde iddialar var. Aslında Yunanistan kendi karasularında yakaladığında gereğini kendi içinde yapması gerekiyor. Ama iddialara göre, Yunan sahil güvenlik ekipleri ülkelerine almayarak yine ülkemize göndermeye çalışıyorlar. Gerek Dışişleri Bakanlığı gerekse Sahil Güvenlik güçlerinin bu yönde görüşmeleri sürdürdüğü bilgisi de aldık. Organizatörlerin aldığı cezalarla ilgili yaptırımları bilmiyorum. Ancak burada bir eksiklik varsa Adalet Bakanlığı’yla irtibata geçeceğiz.”
Dal başkanlığındaki TBMM Komisyonu daha sonra Kuşadası Yat Limanı’na geçip, buradan 311 Numaralı Sahil Güvenlik Botu Komutanı Yüzbaşı Akın Coşkuner eşliğinde, göçmenlerin kaçış yollarını görmek için Dipburun ve Kalamaki Milli Park açıklarında inceleme yapmaya gitti.