Tuna İŞLEYEN/TAVŞANLI (Kütahya), ()- KÜTAHYA'nın Tavşanlı ilçesinde yaklaşık bin maden işçisi, Soma'daki kömür ocağı faciasında yaşamı yitirenler için yürüyüş yaptı.

Tunçbilek beldesindeki Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu'na (TKİ) bağlı Garp Linyitleri İşletmesi Müessesesi Müdürlüğü'nde (GLİ) çalışan işçiler akşam saatlerinde otobüslerle Tavşanlı ilçesine geldi. Ulucami Mahallesi'ndeki Saat Kulesi önünde toplanan işçiler, Türkiye Maden İş Sendikası Batı Anadolu Şube Başkanı Yusuf Yaman ve sendika yöneticileriyle birlikte 'Bir avuç kömür için ömürlerini veren soma maden şehitlerini saygıyla anıyoruz' yazılı pankart açıp ellerinde Türk bayrakları ile yürüyüşe geçti. Sık sık 'Hükümet istifa' ve 'Sermaye büyüyor işçiler ölüyor' şeklinde slogan atan işçiler Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü. Burada işçilere Tavşanlı Belediye Başkanı Ak Parti'li Mustafa Güler de katıldı. İşçiler saygı duruşunda bulunup ardından İstiklal Marşı'nı okudu, daha sonra da Soma'da ölen 301 madenci için topluca dua etti.

Türkiye Maden İş Sendikası Batı Anadolu Şube Başkanı Yusuf Yaman  yaptığı konuşmada "Bizler sendikacı olarak her zaman kömür işletmelerinin devlet eliyle çalıştırılmasını istedik ve haklı çıktık. Çünkü özel şirketler bir işin hep kar tarafına bakıyor, getirisine bakıyor. Ben buradan ne kadar az masrafla ne kadar çok kazanırım düşüncesindeler. Buralarda çalışanların iş güvencesi var mı yok mu, diye düşünmüyorlar? Buradan hükümetimize sesleniyorum. Facianın hesabı sorulmalı, canların hesabı mutlaka verilmeli. Güvencesiz madenler ellerinden alınmalı ve devletimiz tarafından işletilmeli" dedi.

Tavşanlı Belediye Başkanı Mustafa Güler de "Bizi teselli eden unsurlardan bir tanesi her insana nasip olmayacak şehitlik ünvanı. Onlar da şehitlik sıfatı ile rabbimin huzuruna çıkacak" diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Soma'da ölen Tavşanlılı madencilerin tek tek isimleri okundu. Kalabalık çeşitli sloganlar attıktan sonra dağıldı.

Tİ(EK/SSA) (FOTOĞRAFLI)