Tolga YILDIRIM/ANTALYA, () – ANTALYA’nın Konyaaltı İlçesi’nde Üzümcek Dağı’ndaki kum ve taş ocaklarının narenciye bahçelerine, evlere ve insan sağlığına zarar verdiğini öne süren mahalle sakinleri ile çevreciler, eylem düzenledi.
Dünyaca ünlü Konyaaltı Sahili’ne 5 kilometre uzaktaki Çakırlar Mahallesi yakınında yer alan Üzümcek Dağı’nda faaliyet gösteren kum ve taş ocaklarının doğaya zarar verdiğini iddia eden mahalle sakinleri ile çevreciler, ocak yakınında eylem yaptı. Bölgede bulunan Çakırlar, Zümrüt, Aydınlık, Kuruçay, Hurma, Suiçecek, Demirciler, Hacısekiler, Akdamlar ile Yanimahalle sakinleri ile Antalya, Isparta, Burdur Denizli Kaş Platformu (A Platformu) üyeleri, ocağın önünde yer alan Çandır Çayı kenarında bir araya geldi.
'Doğa Talanı Dursun', 'Taş Ocağı Kapansın' yazılı pankart açan ve ellerindeki dövizlerle slogan atan mahalle sakinleri ile çevreciler, 'Orman Bakanı Sesimizi Duy' diye bağırdı. Daha sonra basın açıklaması yapan A Platformu Sözcüsü Hediye Gündüz, Üzümcek Dağı’ndaki uzun yıllar faaliyet gösteren ocakların doğaya ve insan sağlığına zarar verdiğini öne sürdü. Ocaktan gelen tozlar nedeniyle bölge halkındaki astım gibi solunum yolları hastalıklarında artış yaşandığını dile getiren Gündüz, narenciye ağaçlarının da zarar gördüğünü kaydetti.
Taş ocaklarının bulunduğu alanlarda ağaç kesimi yapıldığını öne süren Gündüz, "Konyaaltı ile Çakırlar arasındaki Üzümcek Dağı’ndan sürekli taş çıkarılması sonucu dağ bitecektir. Şu ana kadar alınan kısmıyla dağın büyük bölümü yok edilmiştir” dedi. Konyaaltı İlçesi’nde kum taşıyan kamyonlar nedeniyle yoldan ağır tonajlı araçların geçmesinin kent yaşamını olumsuz etkilediğine değinen Gündüz, “Boğaçayı Bölgesi’ndeki 3 ocağın da genel kamu yararı doğrultusunda ivedilikle kapatılmasını istiyoruz" diye konuştu.
Narenciye bahçesindeki portakalın ocaktan çıkan tozlar nedeniyle zarar gördüğünü belirten Şevket Ismık da portakalı göstererek tepkisini dile getirdi. Bahçesinde ürettiği 30 kuruşa satılan portakalların zarar görmesi nedeniyle satamadıklarını aktaran Ismık, resmi kurumlara çağrı yaparak, ocağın kapatılmasını talep etti. Taş ocağında dinamitle patlama yapılması nedeniyle evlerinde rahatsız olduklarını, ev ve iş yerlerinin de zarar gördüğünü anlatan Ismık, bölgede yer altı su kaynaklarının da yer değiştirdiğini öne sürdü.
Eylem yapan çevreciler ile mahalle sakinlerine destek veren CHP eski Antalya Milletvekili Tuncay Ercenk ise Antalya’nın doğasının korunması gerektiğini belirtti. Mahalle sakinleri ile çevreciler daha sonra taş ocağı nedeniyle zarar gördüğünü belirttikleri portakalları, ocağın önündeki çaya atarak, tepkilerini gösterdi.

TY(HA/SS) (FOTOĞRAFLI)