DENİZLİ’de Kent Meydanı Projesi kapsamında 2010 yılında yıkılan meslek lisesi bahçesindeki taş binaların da yıkımına karar verildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kent müzesi yapımı başvurusunu değerlendiren Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, atölye olarak kullanılan binaların betonarme olması nedeniyle yıkılmasına karar verdi. Mimarlar, kararı sert dille eleştirdi.
Denizli’de Kent Meydanı projesi kapsamında 2010 yılında tarihi Vali Vekfi Ertür Kız Meslek Lisesi 'Gece yarısı operasyonu' ile yıkılırken taş binaların atölye olarak kullanıldığı Yusuf Batur Endüstri Meslek Lisesi’nin okul binası için de yıkım kararı verilmişti. Zorlu Holding’in kent müzesi yapmak için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile imzaladığı protokol ardından Kültür Bakanlığı, taş binaların yıkılması için başvuru yaptı. Başvuruyu değerlendiren Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, binaların taş değil betonarme olduğu gerekçesiyle bakanlığın istemini kabul etti.
KARARA TEPKİ
Kararı eleştiren Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı Cüneyt Zeytinci, yıkımı engellemek için her türlü hukuki girişimde bulunacaklarını bildirdi. Binaların taş değil, betonarme olması nedeniyle yıkılabilmesinin kabul edilemez olduğunu dile getiren Cüneyt Zeytinci, binaların Denizli’ye Cumhuriyet Dönemi mirası olduğunu belirterek korunması gerektiğini vurguladı. Müze binasının taş binalar korunarak yapılabileceğini ifade eden Mimarlar Odası Başkanı Zeytinci, şöyle konuştu:
"Müze binasının oda olarak taş binalar ile birleştirilerek yapılması düşüncesini kurula anlattık. Cumhuriyet dönemi temsilcisi kurumların eğitim amaçlı olarak da kullanılması gerekiyor. Taş binalar, 1940-46 arası yapıldı. Bu tarih Denizli’nin geçmişi adına çok önemli. Kenti geçmişiyle birbirine bağlayan en önemli simgelerden taş binaların yıkılması, tarihi ve kültürel dokunun yok edilmesi kime ne fayda sağlayacak. Denizli geçmişinden kopuyor. Bizden sonraki nesiller, kentin yüz yıllık geçmisine dair izler bile bulamayacak. Biz bu binaların, kentin geçmişine dair bir hatıra ve simge olarak kalmasını istiyoruz."
Zeytinci, Endüstri Meslek Lisesi mezunları ve kentin mirası adına kaygı taşıyan herkesle yıkımı durdurmak için eylem yapacaklarını ekledi.