Fatih Belediyesi tarafından Unkapanı'ndaki tarihi Zeyrek Sarnıcı'nın restorasyon çalışmaları sırasında kalıntılarına rastlanan Piri Mehmet Paşa Camii cuma namazıyla birlikte yeniden ibadete açıldı.
Restorasyonu tamamlanan tarihi Piri Mehmet Paşa Camii'nde cuma namazı öncesinde açılış programı düzenlendi. Törene Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Piri Mehmet Paşa Vakfı Başkanı Neyire Özateş, Fatih Müftüsü İrfan Üstündağ ile vatandaşlar katıldı. Kuran-ı Kerim okunarak başlayan programda Mustafa Demir bir konuşma yaptı. Demir, İstanbul'un üçüncü ve dördüncü tepelerinin tam ortasında ecdat yadigarı bir tarihi eserin yeniden açılışına şahitlik ettiklerini söyledi. Ecdat yadigarı tarihe mal olmuş, medeniyet parçası olmuş tarihi eserlerin ihyasıyla uğraştıklarını ifade eden Mustafa Demir, "1114 ve 1134 tarihleri arasında Bizanslılar tarafından sarnıçlar yapılmış ve bu sarnıçların üzerine de yine Bizans döneminde manastır yapılmış. Daha sonra manastırın olduğu yere 1534 yılında cami yapılmış ve burada yaklaşık 400 yıl ibadet yapılmış yerdeyiz. Bin yıllık tarihin olduğu bu yerde son yüz yıl yok" diye konuştu.
"26 CAMİNİN İHYASINI GERÇEKLEŞTİRDİK"
Demir, 2005 yılında belediye başkanı olduktan sonra ilk ziyaret ettiği yerin Zeyrek Sarnıçları olduğunu kaydetti. Demir, "Buraya girdiğimizde içeride uyuşturucuda kullanılan enjeksiyonlar ve morfinler ile sağda solda çalıntı malzemeler vardı. Piri Mehmet Paşa Vakfı'nın temsilcileriyle görüşerek burayı 10 yıllığına Fatih Belediyesi'ne kiraladık. 4 milyon para harcayarak sarnıçların restorasyonunu bitirdik. Sarnıcın üzerinde bir mescit olduğunu biliyorduk. O restorasyon sırasında buradaki mescidin temellerine ulaştık. 1517 yılında yaptırılan bu mescitte yaklaşık 400 yıl ibadet yapılmış. Son yüz yılda buralara gecekondular yapılarak perişan bir yer olmuş. 2007 yılında buradaki mescidin proje çalışmalarını başlattık. Üç defa Anıtlar Kurulu'nda ret kararı çıktığı için proje 2012 yılında tamamlanabildi. Projenin tamamlanmasıyla Piri Mehmet Paşa Camii restore edilerek bugün ibadete açılacak duruma getirildi. Buraya gelen ve buradan yolu geçen insanlar için burası muazzam İstanbul manzarasında ibadet edebilecekler ve onun dışında oturabilecekleri seyir terasları olacak. Bizim dönemimizde bu bölgede 26 caminin ihyasını gerçekleştirdik. Buralar bizim inanç değerlerimizin ve şehirlerimizin temelidir" dedi. Konuşmaların ardından kurdele kesilerek açılan camide cuma namazı kılındı. Namaza Mustafa Demir'in yanı sıra vatandaşlar katıldı. Cuma namazının ardından vatandaşlara pilav ve ayran dağıtıldı.