Doğan ZELOVA/ GELİBOLU (Çanakkale), () - ÇANAKKALE'nin Gelibolu İlçesi'nde, ramazan ayı ile birlikte Fener Meydanı'nda 607 yıl önce açık hava cami olarak inşa edilen Namazgah'ta yüzlerce kişi teravih namazı kıldı.
1407 yılında Hacı Paşaoğlu İskender Bey tarafından Gelibolu'daki Fener Meydanı'na sefere çıkan deniz tüfekçi erleri için yaptırılan açık namazgah, halen ayakta duruyor. Ramazan ayının sıcaklara denk geldiği aylarda Gelibolu Müftülüğü din görevlileri daha serin olması nedeniyle açık namazgahta teravih namazı kıldırıyor.
Gelibolu Müftüsü Dr. İbrahim Özler, 600 yıl önce yaptırılan namazgahın bugüne kadar ayakta kalmayı başaran muhteşem bir eser olduğunu dikkat çekerek, "Yüzyıllar önce askerlerin alnını dayadığı kutsal topraklardaki bu tarihi yerde, şimdi de bizler Allah'ın izniyle teravih namazı kılıyoruz. Ramazanın son gününe kadar burada teravih namazları kılınmaya devam edecek" dedi.
12.50 x 10.00 metre ölçülerinde, üstü açık çevresi korkuluklu bir ana mekan biçiminde olan namazgahta, biri külahlı, öbürü açık iki minber bulunuyor. Mermerden bir niş içindeki mihrabın yanlarında süslü pencereler yer alan namazgahta cemaat sıcak havalarda teravih namazı kılmanın çok daha iyi olduğunu söyledi.

FOTOĞRAFLI