KAYSERİ’nin bağları ila ünlü ve türkülere konu olan Gesi Mahallesi’nde bulunan ve yüzlerce kuşluk (kuşevi) ilgi bekliyor. Osmanlı Devleti’nin hoşgörüsünün simgelendiği 200 yıllık eserlerin restore edilmediği takdirde  yok olacağı belirtildi.
Kayseri'ye 25 kilometre uzaklıktaki Gesi Kuşlukları'nın, giderek yok olduğu ifade edildi. 200 yıldan bu yana kullanılan kuşluklarda geçmişte binlerce kuş konaklarken, günümüzde bakımsızlık ve bilinçsizlik nedeniyle konaklayan kuş sayısı sayı yüzlere düştü. Gesi mahallesi Muhtarı Salim Ergen, güvercinliklerin bölgenin simgesi olduğunu,  bu alanları koruma altına almak gerektiğini söyledi.  Muhtar Ergen, "Güvercinlikler yaklaşık 200 senelik bir tarihi içerir. İnsanlar bunun gübresinden ve eskiden kuşun palasından faydalanarak geçinirdi. Biz de geleneklerimize göre bunları korumaya çalışıyoruz" dedi.
Bölgeye gelerek kuşevlerini gezenler, "Yıllar önce güvercinleri düşünerek ecdadımız buralara bu tarihi eserleri yapmış. Biz de ailece buraları geziyoruz. Yüzlerce güvercin var. Bu kuşevleri, onları korumak hem de gübrelerinden faydalanmak için yapılmış. Atalarımız yıllar önce bunu düşünmüş, ticaret ve kuşların korunması için yapmışlar. Onlara yem de veriyorlar’’ dedi.
Kuşlukların restorasyonu için Melikgazi Belediyesi tarafından bu yıl Anıtlar Yüksek Kurulu’na başvuru yapıldı.

FOTOĞRAFLI