MANİSA'da 700 yıllık tarihi geçmişe sahip olan ve restorasyonu 2013 yılı Ağustos ayı içerisinde tamamlanan tarihi darphane, kaderine terk edilerek evsizlerin mekanı haline geldi.
Saruhanoğulları döneminde yaptırılan ve Anadolu Türk mimarisinde benzer bir örneği daha bulunmayan yaklaşık 700 yıllık darphane, şimdilerde evsiz vatandaşların mekanı haline geldi. Restorasyonu 21 Mayıs 2013 tarihinde Manisa Belediyesi tarafından başlatılan ve yaklaşık 4 ayda tamamlanan tarihi darphane, 1 yıldır kaderine terk edilmiş durumda. İshak Çelebi Mahallesi'ndeki tarihi Ulucami'nin hemen yanında yer alan tarihi darphaneyle restorasyonu tamamlandıktan sonra kimsenin ilgilenmemesi sebebiyle tarihi mekan kimsesizlerin evi haline geldi. Tarihi mekanın camlarının kırık olması ve özellikle içerisine gece yarısından sonra bazı kişilerin girip çıkması mahalle sakinlerini korkutmaya başladı. Restore edildikten sonra adeta kaderine terk edilen darphane binasının çevresinde oturan mahalle sakinleri ise binaya tanımadıkları kişilerin girip çıktığını, içine yorgan döşek atarak burada kalmaya başladıklarını söyledi. Tarihi binanın değerine yakışır bir şekilde yeniden kullanılmasını isteyen mahalle sakinleri, yetkilileri tarihi mekana duyarı olmaya çağırdı.
DARPHANENİN TARİHÇESİ
Spil Dağı'nın kuzey eteklerinde, Ulu Camii'nin batısında yer alan kare planlı, iki katlı, üzeri kubbe ile örtülü olan bina kesme ve moloz taştan yapıldı. Alt katı sivri tonozlarla örtülü yan yana iki mekan halinde düzenlenmiş olan binanın üst katın ön cephesinde sivri kemerli sağır nişler içine yerleştirilmiş pencere bulunuyor. Binanın niteliği ile ilgili kesin bir bilgi olmamakla birlikte, Saruhanoğulları'ndan İlyas Bey'e ait 1362 tarihli bir sikkeyle birlikte bulunan bir miktar sikke sebebiyle bina 'darphane' olarak adlandırılıyor.

(FOTOĞRAFLI)