İlker KILIÇASLAN/ MANİSA, () - MANİSA'da 540 yıllık geçmişe sahip olan Bedesten Çarşısı'nda yaklaşık 10 yıldır süren restorasyon çalışmaları tamamlandı. Tarihi çarşıdaki dükkanların sahiplerine teslimi ve çarşının hizmete girmesi için İzmir Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü'nün onayı bekleniyor.
Fatih Sultan Mehmet'in komutanlarından Rum Mehmet Paşa tarafından 540 yıl önce yaptırılan tarihi Bedesten Çarşısı'nın restorasyon çalışmaları 2005 yılında başladı. İzmir 2 Nolu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'nun geçen 10 yıllık süreç içerisinde tarihi Bedesten Çarşısı'nın projelerinde bazı değişiklikler yapması restorasyon çalışmalarının uzamasına neden oldu.
Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürü Erdinç Karaköse, tarihi Bedesten Çarşısı'nın restorasyon çalışmalarının artık sona erdiğini söyledi. Karaköse, "Uzun süren çalışmaların ardından 540 yıllık tarihi çarşımızın restorasyon çalışmalarını bitirdik. Şimdi İzmir Röleve ve Anıtlar Müdürlüğümüzden tarihi çarşının hizmete girmesi için onay bekliyoruz. Onayın bu ay sonuna kadar çıkması bekleniyor. İzmir Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü'nden 4 kişilik teknik bir ekip tarihi çarşıya gelerek incelemelerde bulundu. Şimdi hizmete girmesi konusunda rapor hazırlanmasını bekliyoruz" diye konuştu.
DÜKKANLAR SAHİPLERİNE TESLİM EDİLECEK
Tarihi Bedesten Çarşısı'nın dışındaki 26 dükkanın restorasyon çalışmasının 550 bin liraya, iç kısmının ise 300 bin liraya restore edildiğini söyleyen Karaköse, dışarıdaki dükkanların restorasyon maliyetinin Manisa Valiliği tarafından ödendiğini kaydetti. Karaköse, iç kısmının ise Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edildiğini dile getirdi. Tarihi Bedesten Çarşısı'nın dışındaki 26 dükkanın mayıs sonu itibariyle sahiplerine teslim edileceğini söyleyen Karaköse, dükkanlarda tarihi yapıya uygun olarak sadece turistlik ve hediyelik eşya satılmasına izin vereceklerini dile getirdi. Tarihi çarşının iç kısmında yapılması düşünülen çalışmalar hakkında bilgi veren Karaköse, "İç kısmı tarihi bir kapalı çarşı görünümünde olacak. Dükkanlarda Manisa'nın Marka Kent Projesi çerçevesinde belirlenen ve ilimizi simgeleyen 500 hediyelik eşyanın satışı yapılacak. Yani çarşımızın iç kısmı bir Osmanlı Kapalı Çarşısı gibi olacak. İç kısımda ayrıca küçük bir Osmanlı Kıraathanesi yapacağız. Bu kıraathanemiz ailelerimize hitap edecek şekilde olacak. Tarihi çarşımızın iç ve dış kısmının hizmete girmesiyle birlikte Manisamız bir Osmanlı Çarşısı kazanmış olacak" diye konuştu.
Karaköse ayrıca, tarihi Bedesten Çarşısı'nın hizmete girmesinin ardından çevresindeki dükkanların da bakımdan geçirileceğini belirterek, "Tarihi Çarşı'nın hizmete girmesiyle her şey bitmiyor. Çarşının çevresindeki dükkanlarda tarihi yapıya uygun bir şekilde bakımdan geçirilecek. Bu konuda da bir proje hazırlıyoruz" dedi.

İK(İÖ/BT) (FOTOĞRAFLI)