Enver ALAS / İSTANBUL, () Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İstanbul'da düzenlenen 5. Uluslararası Enerji Forumu'ndaki konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin "Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Musul'u ele geçirmesi ve Kuzey Irak'taki hareketlenmeler Türkiye'de enerji sektörünü nasıl etkiler? IŞİD'in Irak'ın en büyük petrol kuyusun ele geçirme çabalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki bir sorusuna Yıldız şu şekilde yanıt verdi:
"Bu konuyu bugün itibariyle değerlendirmesinin yapılması gerekir. Önümüzdeki süreçte neler olur onu hep birlikte izleyeceğiz. Ancak Türkiye'nin ham petrol tedarikindeki arz güvenliğini etkileyecek herhangi bir durum söz konusu değildir. Orada herhangi bir akışın özellikle IŞİD'in kontrolünde bulunan yerlerden Türkiye'nin enerji tedarikinde ham petrolünü etkileyecek bir durum söz konusu değildir. Türkiye 13 ayrı ülkede ham petrol alımına devam etmektedir. Irak'ın orta ve güney kesimlerinden gelen petrolün, Kerkük-Yumurtalık petrol boru hattıyla beraber Ceyhan'a geliyor olmasını biliyorsunuz 3 aydan beri böyle bir sevkiyat yoktu. Şu anda IŞİD'in kontrolünde bulunan boru hattından sevkiyat yapılmıyor. Ancak 3 aydan bu yana yapılmıyor. Kuzey Irak'tan dün de 120 bin varil civarında ham petrol devam etti, bugün de akışta herhangi bir problem yok. Bu petrol Irak'ın petrolüdür. Irak'ın siyasi bütünlüğüne Türkiye her zaman olduğu gibi nezaket göstermekte ve önem vermektedir. Irak'ın bütünlüğü ve orada oluşan bütün gelirin yine Irak halkının belirlediği tarzda paylaşılmasına Türkiye önem vermektedir. Bu petrol Irak'ın ürettiği Türkiye'nin ilettiği dünya piyasalarına Ceyhan'dan sunduğu bir petroldür. Şu an itibariyle kurguda herhangi bir değişiklik söz konusu değildir. Ancak önümüzdeki haftaların ne tür değişiklikler getireceğini, nasıl bir yapı oluşturacağını bugünden söylemek mümkün değildir. Bizde gelişmeleri sıcağı sıcağına takip ediyoruz"

"PETROL GELİRİ, IRAK'IN TAMAMINA AİTTİR"
Bir gazetecinin "Çıkarılan petrolden Bağdat yönetimine pay verilecek mi?" şeklindeki bir soruya ise Taner Yıldız, "Petrol onların, önceden ne konuşulduysa biz onları uygularız. Bu petrolün geliri Irak'ın tamamına aittir. Irak'ta şu ana kadar kurulamayan sistemi hatta bozulmaya çalışılan sistemi Türkiye yaptığı bu işlemle korumuştur. Bu önemli bir gelişmedir ve Türkiye bu önemli duruşunu sürdürmeye devam edecektir" diye yanıt verdi.
(FOTOĞRAFLI)