Arzu KAYA-Ünsal ÇAKİN/İSTANBUL,() "Terör örgütü DHKP-C'ye üye olmak ve yönetmek" suçlarından 14 aydır tutuklu yargılanan ve dün tahliye olan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı'nın da aralarında bulunduğu 5 avukat basın açıklaması düzenledi.

"MİLYONLARCA İNSANIN AYAKLANMASI SÜRECEK"
İstanbul Barosu Orhan Adli Apaydın Salonu'nda düzenlenen basın açıklamasına tahliye olan avukatlar ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, ÇHD İstanbul Başkanı Taylan Tanay, Barkın Timtik, Ebru Timtik ve Günay Dağ katıldı. İlk önce söz alan ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı son avukatın da cezaevinden çıkana kadar kendilerini özgürleşmiş hissetmediklerini belirterek, "Hepsinin salıverileceği gün gelecektir. Bunu bu kadar rahat söylüyorum. Çünkü bizim yaşayamadığımız ama sizlerin yaşadığı Haziran ayaklanmasıyla ve bunu izleyen muhalif yükselmeyle hegemonya kırılmıştır. Haziranda buralarda değildik. Berkin'in cenazesinde buralarda değildik. Milyonlarca insan ayaklandı ve bu ayaklanma sürecek" dedi.

GEZİ PARKI SÜRECİ
Genel Başkan Kozağaçlı'nın ardından söz alan avukat Ebru Timtik, gözaltına alınmaları, tutuklanmaları ve dün serbest bırakılmalarının bir siyasi pazarlığın sonucu olmadığını ifade etti. Avukat Güray Dağ ise 14 ay cezaevinde tutsak edildiklerini belirterek, Haziran ayında Gezi Parkı ile başlayan sürecin umut ve inançlarını daha da büyüttüğünü söyledi. Gezi Parkı olayları sırasında yaşamını yitirenleri selamlayarak konuşmasına başlayan Avukat Barkın Timtik, cezaevindeyken öfkelerini büyüttüklerini ve sorulacak hesaplarının çok olduğunu ifade etti. Son olarak söz alan avukat Taylan Tanay, tahliye edilmelerinin bir mücadele sonucunda gerçekleştiğine inandıklarını belirterek, "Tahliye edilişimizin iktidar-cemaat çatışması sonucu olduğuna inanmıyoruz. Salıverilmemiz faşizmin sona erdiği anlamına gelmiyor" diye konuştu.

18. AĞIR CEZA MAHKEMESİ'NCE TAHLİYE EDİLDİLER
ÇHD İstanbul Başkanı Taylan Tanay, Barkın Timtik, Ebru Timtik ve Günay Dağ'ın avukatları TMK 10. maddesiyle yetkili mahkemelerin kapanması ve dava dosyanın İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesinin ardından tahliye talebinde bulundu.
Bu talepleri değerlendiren ve 5'i tutuklu 20 avukatın yargılandığı davaya ilişkin tensip tutanağı düzenleyen İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi, tutuklu yargılanan avukatlar ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, ÇHD İstanbul Şube Başkanı Taylan Tanay, Ebru Timtik, Barkın Timtik ve Günay Dağ'ın "üzerlerine atılı suçun niteliği, delil durumu, delillerin toplanmış olması, savunmalarının alınmış olması, sabit ikametgah sahibi olması, delilleri karartma ihtimalinin bulunmaması, tutuklu kaldıkları süre ve benzer konumdaki sanıkların tutuksuz yargılanması, tutuklanma bir tedbir olması ve tutuklamadan beklenen gayeye bu aşamada ulaşılmış olmasını" dikkate alarak tahliyesine karar verdi.
AK(FOTOĞRAF)