TACİKİSTAN Ankara Büyükelçisi Farruh Şaripov, Antalya'nın 8 bin nüfusuyla en küçük ikinci ilçesi Gündoğmuş'u ziyaret etti. Büyükelçi Şaripov, Gündoğmuş'ta Tacik atalarının izlerini aradı.
Tacikistan'ın Gündoğmuş ilgisi, 17- 18 Aralık 2012 tarihlerinde Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman'ın Türkiye'ye gerçekleştirdiği resmi ziyarette ortaya çıktı. Cumhurbaşkanı Rahman, Türkiye ziyaretinde Anadolu coğrafyasında Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'nin adını taşıyan bir bölge bulunduğunu, bunun neresi olduğunu sordu. Tacik Cumhurbaşkanına o anda cevap verilemezken, izini sürdüğü Duşanbe'nin neresi olduğu, Gündoğmuşlu emekli öğretmen 64 yaşındaki Süleyman Yıldız'ın Aralık 2013 tarihinde Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) yayınları olarak basılan 'Bir Avşar Ortağı Düşenbe' kitabında yanıt buldu.
Osmanlı arşivlerinden detaylı bir tarama sonucu kaleme alınan, belgelerle desteklenen ve 'Son Düşenbeliler' adıyla fotoğraf albümüne de sahip kitaba göre Düşenbe, Alara Çayı ve Manavgat Irmağı arasındaki bölgenin adı. Bugün Gündoğmuş'u da içine alan Düşenbe, Osmanlı Devleti'nde 1831 yılında yapılan ilk nüfus sayımına göre 35 köyü 22 obası 1665 hane 3 bin 853 nüfusa sahip ve aynı zamanda Manavgat'tan hem yüzölçümü hem de nüfus olarak daha büyük.
TACİK BÜYÜKELÇİ TEKRAR GELDİ
Tacik Cumhurbaşkanı Aralık 2012'de Ankara'da başkentlerinin adaşını ararken Tacikistan Ankara Büyükelçisi Farruh Şaripov, aynı yıl o izin peşinde Manavgat'a kadar geldi. O da Düşenbe'yi sordu, fakat tatmin edici yanıt bulamadı. O gün beklediği cevapları alamadan Arkara'ya dönen Büyükelçi Şaripov, geçen hafta cuma günü Gündoğmuş'a geldi. İlçede 3 saat kadar kalan Büyükelçi'yi, kitabın yazarı Yıldız ve Gündoğmuşlular karşıladı. Gündoğmuşlulara "Şimdiye kadar atalarınızdan hiç gelen oldu mu? Bakın biz geldik" diyerek espriyle yaklaşan Büyükelçi Şaripov, ilçede yaptığı gezinin ardından ülkesinin başkenti Duşanbe'yle aynı adı taşıyan bölgeden ayrıldı.