Mehmed Hakkı ÖZBAYIR/MANİSA, () - TÜRK Tabipleri Birliği Başkanı Ahmet Özdemir, Manisa Tabip Odası Başkanı Derya Pekbayık, Manisa Diş Hekimleri Odası Başkanı Sevgül Bora ile Türk Diş Hekimleri Birliği üyeleri, maden faciasını meydana geldiği Manisa'nın Soma İlçesi'nde incelemede bulundu.
Grubun incelemesi sonrası Manisa Tabip Odası Başkanı Derya Pekbayık, açıklama yaptı. Verilen bilgilere rağmen ölü sayısının artmasının beklendiğini söyleyen Pekbayık, "Halen yerin yüzlerce metre altında kendilerine ulaşılmaya çalışılan kardeşlerimizle ilgili umutlarımızı sürdürmek istiyoruz. Madenci ölümlerine 'Güzel öldüler', madenlerdeki iş cinayetlerini 'Mesleğin fıtratı' diye izah eden bir iktidar döneminde, Soma'daki maden kazalarına baktığımızda, 2013 yılında Soma'da özel sektöre ait madenlerde neredeyse her ay kaza olduğunu ve ölümler meydana geldiğini görüyoruz. Biz biliyoruzki bu katliam 'kaza' ile olmamıştır. Ve yine çok iyi biliyoruzki önceki cinayetlerde olduğu gibi işçi kardeşlerimizin ölümü kader değildir. Özelleştirme ve taşeronlaştırma politikalarını hayata geçirenler Soma'da yaşananların başlıca sorumlularıdır. Yıllarca kamu eliyle üretimin yapıldığı madenler, özel sektöre devredildikten sonra iş kazalarında patlama yaşanmıştır. 2002 yılından 2011 yılına kadar kömür madenlerindeki iş cinayetleri yüzde 40 artmıştır. Bunun nedeni özelleştirmedir, taşeronlaştırmadır, maliyetleri düşürmek için işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin savsaklanmasıdır" dedi.
Manisa Tabip Odası Başkanı Derya Pekbayık, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"AKP'nin iktidarı süresince işçi sağlığı ve iş güvenliği alanı çıkan yasalarla taşeron şirketlere devredilmiş, iş güvenliği önemsizleştirilmiştir. O nedenledirki bugün madende kaç işçinin olduğu bilinmemektedir. Kaç kişinin öldüğü bilgisine net ulaşılamamaktadır. Ocaktaki gaz oranı izlenmemekte, ocaktaki gazların oranları konusunda net bilgi alınamamaktadır. Ancak tüm bunlara rağmen madende her şeyin kuralına ve yasaya uygun olduğu söylenip tersini söyleyenler ise kötü niyetliler olarak tanımlanmaktadır. Yakınlarının durumunu öğrenmek isteyen insanlar yetkililerden net bir yanıt alamamakta, ölü ve yaralı sayılarının gerçeği yansıtmadığı düşünülmektedir. Türk Tabipleri Birliği ülkemizde yaşanan doğal ya da insan eliyle oluşmuş tüm olağan dışı durumlarda sağlıkla doğrudan ya da dolaylı ilgili tüm yaşananların takipçisidir ve bu görevini asla bırakmayacaktır. Yaşanan kayıplar hakkında da kamuoyunu objektif bir gözle bilgilendirmeye ve kayıpların hesabını sormaya devam edecektir. Soma'nın, Manisa'nın ve tüm Türkiye'nin başı sağolsun. Bir avuç kömüre bir ömür verenlere selam olsun. Yüz karası değil kömür karası, böyle kazanılır ekmek parası" dedi.

MHÖ(İÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)