BURSA’nın Orhaneli İlçesi’ne bağlı Başköy’de açılan davalar sonucunda mermer ocakları kapatılmasına rağmen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yeni bir mermer ocağı için genişletilme kararına onay verilmesine köylüler isyan etti. Mermer ocaklarının kapatılmasından sonra sularının temiz akmaya başladığını söyleyen Başköylüler, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne itiraz dilekçe verdi.
Orhaneli İlçesi’ne bağlı Başköy’de 2011 yılında mermer ocaklarının su havzasına açılması ve sularının kirlenmesi nedeniyle köylüler eylem yaparak Bursa 1’inci İdare Mahkemesine dava açtı. Dava sonucunda 2013 yılının Mayıs ayında su havzasında bulunan 3 firmanın işletme ruhsatları iptal edildi. Kararın ardından bulanık akan sularının temizlenmeye başladığını söyleyen Başköylüler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yeni açılan bir mermer ocağı için çalışma ruhsatı vermesi ile yeniden hüsrana uğradılar. Sestaş Mermer Ocağı için Çed raporu isteyen bakanlığın, köye ulaşan yazısı üzerine yaklaşık 100 köylü ellerinde pankartlar ve Türk bayrakları ile bugün saat 13.00'de Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önüne geldi.
'Su yaşamdır kirletilemez', 'Başköy’ün suyuna kalkan eller kırılsın' sloganları atan köylüler adına konuşan Başköy Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Yaşar Bayram, mahkeme tarafından iptal edilen alan için ÇED raporu başvurusu yapılamayacağı kararı olduğunu söyledi. DSİ tarafından koruma alanı ilan edilen Başköy’de madencilik faaliyetinin yapılamayacağını vurgulayan Bayram, alanda birçok su kaynağının bulunduğuna dikkat çekti. Bayram, bu bölgede madencilik faaliyetlerine izin verilmesi durumunda Bursa’nın kalbine hançer vurulacağını dile getirerek, "Bursa’yı besleyen Doğancı, Çınarcık, Kayapa Barajları kirlenecek. Halkın yararına bir madencilik olmayacak. Bürokratların çevreye duyarlı kişiler olduğunu umuyoruz. Yarınlarımızı, çocuklarımızın geleceğini karartmayalım" dedi.
Başköy Muhtarı Hasan Acar da ÇED raporu istemi için gerekli itiraz dilekçelerini hazırladıklarını belirterek, "Burada tamamen bir hukuksuzluk var. ÇED raporu alırsa bu maden açılacak. Eğer açılırsa biz mücadelemizi sürdüreceğiz. Atalarımız gibi bu köyde yaşayıp ölmek istiyoruz. Temiz su içmek istiyoruz" diye konuştu.
Gözyaşlarını tutamayan Başköylü kadınlar ise 3 aydır temiz akmaya başlayan sularının yeniden kirlenmesine izin vermeyeceklerini, gerekirse araçların önüne duracaklarını söyleyerek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın seslerini duymasını istedi.
Basın açıklamasının ardından Başköy Muhtarı Hasan Acar ve adademik odaların temsilcileri Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Eyyüp Gül'e itiraz dilekçelerini iletti.