MARDİN'in Midyat İlçesi'nde yaşayan Süryaniler Hz. İsa'nın doğaüstü doğuşu olan 'Yaldo Doğuş Bayramı'nı ayinle kutladı.
Midyat'ın Işıklar Mahallesi'nde bulunan Mort Şmuni Kilisesi'nde düzenlenen ayini Turabdin Mor Gabriel Manastırı Metropoliti Samuel Aktaş’ın rahatsızlığı nedeniyle katılmadığı için papaz İshak Ergün yönetti. Hz. İsa’nın doğumunda çobanların yaktığı ateşi simgelemek amacıyla kilisenin ortasına tepsi içinde çıralar konulurken, cemaat, ellerindeki mumlarla bu çıraları tutuşturarak, ateşin etrafında dönüp ilahiler okudu. Ayinden sonra ise çocuklar, kilisenin içinde zılgıtlar çekerek tur attılar.
Ayinin ardından kilisenin misafir konuk odasına geçen Papaz İshak Ergün, Midyat Kiliseleri Vakfı Başkanı Anto Nuay ve Mor Gabriel Manastırı Vakfı Başkanı Kuryakus Ergün, burada bayramlaşmaya gelen Süryani, Müslüman ve Yezidi cemaatlerine mensup yurttaşların tebriklerini kabul etti. Bayramlaşmaya Midyat Kaymakamı Oğuzhan Bingöl, Belediye Başkanı Şehmus Nasıroğlu, Belediye Başkan Yardımcısı Tevfik Baysal, daire amirleri ile siyasi parti temsilcileri, yurtiçi ve yurtdışından gelen Süryanilerin yanı sıra çok sayıda Müslüman da katıldı.
Ayinden sonra konuşan Papaz İshak Ergün, Yaldo bayramının tüm insanlık için huzur, barış ve kardeşliğe vesile olmasını dilediklerini belirterek, uzun süreden bu yana Suriye’de kaçırılan 2 metropolit ve 12 rahibenin özgürlüklerine kavuşması için dua etti. Tüm konuklara mırra ikram edilen bayramlaşma etkinliği 3 gün devam edecek. MHİ(GG/AK)(FOTOĞRAFLI)