Ali LEYLAK-Ömer PINAR/ SURUÇ,(Şanlıurfa),() - ŞANLIURFA Suruç Ovası Pompaj Sulaması Projesi kapsamında yapılan 17 kilometre uzunluğundaki Suruç Tüneli'nden ovaya su verilmeye başlandı. Türkiye'nin en uzun tüneli olan Suruç Tüneli'nin ise dünyanın beşinci uzun tüneli olduğu bildirildi.
GAP Eylem Planı kapsamında 2010 yılında yapımına başlanan ve bir süre önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından resmi açılışı yapılan Suruç Ovası Pompaj Sulaması Projesi kapsamında Taşbasan depolamasından Suruç Ovası'na su bırakıldı. Depolama sahasında düzenlenen törene; Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdülkerim Gök, Zeynep Karahan Uslu, Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, GAP BKİ Başkanı Sadrettin Karahocagil, DSİ 15. Bölge Müdürü Numan Doğan Gündüz ve vatandaşlar katıldı.
Törende konuşan Vali İzzettin Küçük, Suruç'un tarihi bir an yaşadığını belirterek, ilçenin makus kaderini yendiğini ifade etti. Suyun Suruç'a bereket ve güven getireceğini vurgulan Vali Küçük, "Artık bu engin Suruç Ovası'nda, rengarenk tarlaların içerisinde sevinç ve ümit dolu insanlar olacak. Gençlerin yarınlarla ilgili olan kaygısı, endişesi, ailelerin ümitsizliği emin olun ebediyen bu toprakları terk ediyor. Bunun için kıymetli bir ana şehadet ediyorsunuz" dedi.
Milletvekili Zeynep Karahan Uslu ise Suruç'un bir zamanlar hayal denilen bir projeye kavuştuğunu ve ilçenin önemli bir ivme kazanacağını anlatarak, "Önceden bölgede dekara 100 lira verim alınırken, Fırat'ın bereketli suları sayesinde dekardan 328 lira kazanç elde edilecek" diye konuştu.
Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç da, projenin parmakla gösterilecek bir eser olduğununun altını çizerek, emeği geçen herkese teşekkür etti. Konuşmaların ardından ovaya su verildi.

FOTOĞRAFLI