KİMYASAL Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) Genel Direktörü Ahmet Üzümcü, Lazkiye Limanı'ndan 7 Ocak'ta yola çıkan 4 gemiye yüklenen Suriye'nin kimyasal silah malzemelerinin, İtalya'nın Gioia Tauro Limanı'ndan ABD gemisine nakledileceği açıkladı.
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad rejiminin kimyasal silahlarının imhasına yönelik somut gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Şam yönetiminin, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne (OPCW) üye olup, Haziran 2014'e kadar ülkeyi kimyasal silahlardan arındıracağını taahhüt etmesinin ardından yaklaşık 1300 tonluk stoğun 560 tonu Lazkiye Limanı'na istiflenmişti. Bunun ilk kısmı olan 16 tonluk kimyasalın yüklendiği Norveç ve Danimarka gemileri de, İtalyan makamlarının talebi üzerine 7 Ocak'ta bu ülkeye doğru yola çıkmıştı.
Güvenlik önlemleri altında uluslararası sularda bekletilen gemilerin ocak ayı sonu ya da şubat ayı başında Calabria bölgesindeki Gioia Tauro Limanı'nda, imha edilmeleri için Amerikan MV Cape Ray gemisine nakledileceği açıklandı. Bu süre içerisinde söz konusu limana geri kalan 544 ton kimyasalın da getirileceği bildirildi.
TEDBİRLERİ ALDIK
Naklin gerçekleşeceği destinasyonu, İtalyan yetkililerle görüşerek, onlara teknik bilgiler vermek üzere Roma'da bulunan OPCW Genel Direktörü Ahmet Üzümcü açıkladı. Üzümcü, gazetecilere verdiği bilgilerde, bu talebin İtalyan makamlarından geldiğini söyleyerek, iç savaşın devam ettiği Suriye'deki tüm kimyasal stoğunun haziran ayı sonuna kadar imha edilebileceğinin altını çizdi. Üzümcü, güvenlik kaygıları nedeniyle kimyasal silahların yok edilmesi sürecinin yavaşladığını da belirtti. Üzümcü, riskleri de bulunan kimyasalların güvenli transferine ilişkin her türlü önlemi aldıklarını da kaydetti.
İTALYAN LİMANINDA PANİK
Üzümcü'yle bir araya gelen İtalya Dışişleri Bakanı Emma Bonino da bunun, son 10 yılın en önemli silahsızlanma operasyonu olduğunu ifade etti.
Stoğun nakledileceği liman kenti Gioia Tauro'nun belediye başkanı Renato Bellofiore ise bu kararın kendisi için sürpriz olduğunu söyleyerek, "Yetkililer bana hiçbir bilgi vermedi. Bunu yaparak benim hayatımı tehlikeye atıyorlar. Buradaki halka bir şey olursa hesabını bana sorarlar" diye endişesini anlattı.
Limanın büyük bir kısmının bağlı olduğu bir diğer kent olan San Ferdinando kenti belediye başkanı Domenico Madaffari ise, Dışişleri Bakanı Bonino'yu demokratik olmamakla suçlayarak, "Her zamanki gibi karar tepeden veriliyor. Bu karar üzerine limanı diğer faaliyetlere kapatmayı planlıyoruz" dedi.

EÇ (BY/RT)