Ömer PINAR/ŞANLIURFA, () - HAYATA Destek Derneği, Yardım ve Kurtarma Derneği AAR JAPAN tarafından Şanlıurfa’da 'Hayata Destek Evi' açıldı. Kamp dışında kalan Suriyelilere psikolojik destek ve eğitimlerin verileceği evin açılışını yapan Japonya Büyükelçisi Yutaka Yokoi, kadınlarla birlikte örgü ördü.
Suriye’de yaşanan iç karışıklıktan kaçarak Şanlıurfa’ya sığınan ve kamp dışında kalan Suriyeliler için Süleymaniye Mahallesi'nde 'Hayata Destek Evi' açıldı. Hayata Destek Derneği'nin AAR Japan ve Açık Toplum Vakfı işbirliğiyle kamp dışında yaşayan Suriyeli mülteciler ile Şanlıurfalıların yararlanacağı merkezde; dil, bilgisayar, müzik, el sanatları, ve mesleki kurslar verilecek. Suriyelilere psikolojik desteğin de verileceği Hayata Destek Evi’nin açılışı için düzenlenen törene; Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Yutaka Yokoi, Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, AAR Genel Sekreteri Mr. Yoshiteru Horie ve Hayata Destek Derneği Genel Direktörü Sema Genel katıldı.
Törende konuşan Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, savaştan kaçarak kente gelen Suriyelilere ev sahipliği yapıldığını ifade ederek, "Suriye halkı ile iç içe olduk. Suriyeli kardeşlerimiz şunu iyi bilsinler ki ülkelerindeki savaş bitene kadar biz kendilerine sahip çıkacağız" dedi.
'TÜRK HÜKÜMETİNİN ÇALIŞMALARINI TAKDİRLE İZLİYORUM'
Japonya Büyükelçisi Yutaka Yokoi ise 1 milyon 300 bin Suriyeli'nin Türkiye’de bulunduğunu bildiklerini ve sığınmacılara yönelik Türk hükümetinin çalışmalarını takdir ettiklerini ifade etti. Japonya hükümetinin Suriyelilerin içinde bulunduğu koşulları göz önüne alarak kentte tamamlanan projeye finansman desteği sağladığını anlatan Büyükelçi Yokoi, "Suriye’deki kriz ile ilgili olarak 420 milyon dolar tutarında insanı yardım yatırımı yapılmıştır. Türk yetkililerine Suriyeli mültecilerin korunması ve desteklenmesi adına ortaya koydukları büyük gayret için bir kez daha teşekkür ediyorum” diye konuştu.
BÜYÜKELÇİ ÖRGÜ ÖRDÜ
Yapılan konuşmaların ardından açılışı yapılan merkezi gezen Büyükelçi Yokoi, tercümanlar aracılığıyla Suriyeliler ile sohbet etti. Hayata Destek Evi’nin eğitim merkezini gezen Japon elçi Yutaka Yokoi, görevlilerden çalışmalar hakkında bilgi aldı. Suriyeli kadınların el işi örgü yaptığı bölümü gezen Yokoi, ayakkabılarını çıkararak girdiği sınıfta bulunanları 'Selamün Aleyküm' diye selamladı ve bağdaş kurarak kadınlarla birlikte örgü ördü. Suriyeli kadınlar kendileriyle örgü örmeye çalışan Büyükelçiyi gülümseyerek izledi.

FOTOĞRAFLI