İbrahim EMÜL/OSMANİYE, () - OSMANİYE Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Murat Teke, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2013 yılı verilerine göre işsizliğin bir önceki yıla oranla 4 puan artmasında en büyük etkenin Suriyeli mülteciler olduğunu belirterek, "Kendi vatandaşımız 50-60 TL yevmiye ile çalışırken, Suriyeliler bu fiyatın dörtte biri oranına çalışıyor" dedi.
TÜİK'in işsizlik oranıyla ilgili verilerini değerlendiren Başkan Murat Teke, kentte 2012 yılında yüzde 10 olan oranının 2013 yılında yüzde 14'e yükseldiğini hatırlattı. Bu oranın yüzde 100 gerçeği yansıtmadığını belirten Teke şunları söyledi:
"İstatistiki veriler neye göre yapıldı, kimlere soruldu, kimler bulundu, kimler arasında yapıldı bunu da değerlendirmek lazım. Ama şu bir gerçek ki ilimizde işsizlik oranı artmış olabilir, Türkiye'de de artmış olabilir ve bir önceki yıla göre arttığına da inanıyorum. Tabii ki buna işgücüne katılım ve istihdam oranı bunlara etki eden faktörlerdir. Ancak en büyük etkenlerden bir tanesi de bölgemizde yaşayan Suriyeli mültecilerdir. 2012 ve 2013 yılında daha çok etkin olarak şehrimizde yaşamaya başladılar. 10 bini kampta 10 bini kamp dışında olmak üzere yaklaşık 20 bin Suriyeli burada yaşamakta."
ÖZELLİKLE SURİYELİLERİ ÇALIŞTIRIYORLAR
Osmaniye'deki Suriyeli ailelerin işgücüne olumsuz yönde etki yaptığını kaydeden Teke, "Şöyle ki bugün yevmiye dediğimiz günlük belli bir ücret karşılığında çalışan kendi vatandaşımız işin durumuna göre 50-60 TL'ye çalışırken, bunların yerine Suriyeli işçiler ikame edildi. Bunlar da yaklaşık dörtte bir oranına çalışıyorlar. Halk, özellikle tarım, inşaat kesimi hizmet sektöründeki çalışan firmalar bu Suriyeli çalışabilir mültecileri kullanıyor, çalıştırıyorlar. Bu da işsizlik oranını ciddi derecede etkilediğine inanıyorum" diye konuştu.
İNŞALLAH ÜLKELERİNE GERİ DÖNERLER
Suriyelilerin genellikle şehir merkezinde ve kırsal kesimde çalıştırıldığını, Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) çalıştırılmasının mümkün olmadığını belirten Murat Teke son olarak şunları söyledi:
"OSB'de Türkiye'de özellikle ilk 500 firmaları arasına giren ciddi firmalarımız var. Yaklaşık 130 tane irili ufaklı tesisimiz mevcut ve yaklaşık 11 binin üzerinde de sosyal güvenlik güvencesi olan işçilerimiz mevcut. Orada böyle bir durumun olması mümkün değil, olamaz. Ama şehrin merkezinde, kırsal kesimde özellikle bu tip işsizliği arttıracak etkenlerden olan Suriyeli mültecilerin çalıştırıldığını biliyoruz, görüyoruz. Yetkililerden bununla ilgili bir yasal düzenlemenin olmasını talep ediyoruz. Eğer çalıştırılıyorsa nasıl bir çalıştırma yöntemi olacak, ülkemizde şehrimizde ne kadar süre kalacaklar. Sadece işsizlik değil kültür çatışması yaşanıyor. Bunlarda evlerinden yurtlarından bir şekilde koparıldılar. Geldiler artık şehrimizdeler, bir tarafa atamıyorsunuz, iç içe yaşamaya başladık. İnşallah buradaki mültecilerin de en kısa zamanda ülkelerindeki savaşın bitip ülkelerine döneceklerini ümit ediyoruz."

FOTOĞRAFLI