SURİYE'deki iç savaştan kaçarak Batman'a yerleşen sığınmacılar kendi imkanlarıyla çocuklarının Arapça eğitim alabilmesi için bir okul açtı. Suriye Can Okulu adı verilen okula, ilk aşamada 600 sığınmacı çocuk kayıt yaptırdı.
Suriye'deki iç savaştan kaçarak Batman'a gelen yaklaşık 15 bir sığınmacı kendi imkanlarıyla kentte çocuklarının Arapça eğitim alacağı bir okul açtı. Batman Valiliği, kentteki sivil toplum örgütlerinin de desteğiyle Fatih Mahallesi'nde açılan okulda Suriyeli 50'yi aşkın eğitimci, Arapça ve İngilizce ders verecek. Üç katlı binada hizmete sokulan ve yaklaşık 600 sığınmacı öğrencinin kayıt yaptırdığı ilk ve ortaokula Suriye Can Okulu adı verildi.
Okul yöneticisi Ahmet İsmail, "İki yılı aşkın süredir Batman'a yerleşen ailelerimizin tek isteği Arapça okulun açılmasıydı. Suriyeli çocuklar, buradaki çocukların eğitime gitmelerinde hep hayıflanıyorlardı. Artık Suriyeli öğrencilerin de bir okulu var. Okulun açılmasıyla birlikte birçok Suriyeli çocuk sokaktan kurtulmuş olacak"dedi. Okula ilk etapta 600 öğrencinin kayıt yaptırdığını belirten İsmail, "Bu rakamın bini aşmasını bekliyoruz. Kırtasiyeler Suriye'den geldi. Masa, sıra ve sandalye konusunda Batman'daki bazı kurumlardan destek gördük. Her gün saat 08.00 ile 16.00 arasındaki eğitimi 50'yi aşkın Suriyeli eğitimci gönüllü olarak verecek. Batman'da Suriye Can Okulu, Suriyeli ailelerin can simidi oldu" dedi.
KIRTASİYE YARDIMI
Batman'da sığınmacı çocukların eğitimine başladığı Suriye Can Okulu'na kentteki bazı sivil toplum örgütleri kırtasiye yardımında bulundu. Batman Barosu Başkanı Ahmet Sevim ile bazı sivil toplum örgütü temsilcileri kırtasiye paketlerini Suriyeli öğrencilere dağıttı. Batman'da okulla buluşmanın sevinci içinde olduklarını söyleyen Suriyeli öğrenciler, "Geç de olsa okulumuza kavuşmanın sevincini yaşıyoruz" dedi.
Bu arada okulda bazı eksikliklerin bulunduğuna dikkat çeken Suriyeli eğitimciler, “Ulaşım başta olmak üzere bazı sorunlar henüz giderilmiş değil. Bina bahçesinin de elden geçirilmesini bekliyoruz. Yine de Batman'da Suriyeli öğrencilerin okula kavuşması önemli bir adımdır” diye konuştular. Bu arada Suriyeli öğrencilerin, 'özgür Suriye' slogan atmaları da dikkat çekti. Suriye okulunda Arapça'nın yanı sıra İngilizce dersleri de verileceği belirtildi.