SURİYE'den kaçarak Türkiye'ye sığınan muhaliflerin İstanbul'da kurduğu Suriye Eğitim Derneği, rehabilitasyon merkezlerinde eğitim gören Suriyeli çocuklar için hazırladığı kitaplardan, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın fotoğraflarını kaldırdı.
Derneğin Eğitim Komisyonu Başkanı Abdurrahman Kuvara, dernek yönetiminin eğitimcilerden oluştuğunu belirtirken, şu anda Türkiye'de 110 rehabilitasyon merkezinde 150 bin Suriyeli çocuğun eğitim gördüğünü söyledi. Kuvara, "Suriye'de şu anda kullanılan, içerisinde Esad'ın fotoğrafları olan kitapları inceledik. Bu incelemelerin ardından Beşşar'ın fotoğrafları ile uygun olmayan ifadeleri ve bilgileri iptal etmeye karar verdik. Bu çerçevede hazırladığımız çeşitli derslere ait toplam 5 milyon adet kitap bastırdık ve bu kitapları Türkiye genelinde Suriyeli çocukların eğitim gördüğü 110 rehabilitasyon merkezlerine gönderdik. Şu anda da 200 bin kitabın basım hazırlığındayız. Amacımız, eğitimi yarım kalmış olan çocuklarımızın eğitimden uzak kalmamalarını sağlamak" diye konuştu.
5 BİN ÇOCUK OKUYOR
Esad ve ailesinin fotoğraflarının olmadığı yeni kitaplarla eğitime devam eden rehabilitasyon merkezlerinden biri de Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'nde yaklaşık 2 yıldır faaliyet gösteren Suriye El-Hurra Rehabilitasyon Merkezi. Bu merkez, 5 bin civarında Suriyeli çocuğun eğitim gördüğü 7 rehabilitasyon merkezinden sadece biri olurken, 250 Suriyeli çocuğa kendi ülkelerindeki ders müfredatlarına göre eğitim veriyor.
Merkez Müdürü Hüssam Şahade, muhaliflerin kendilerine yeni kitapları gönderdiğini ve eğitime bu kitaplarla devam ettiklerini belirterek, "Önceki kitaplarda Esad ve ailesinin fotoğrafları tüm kitaplarda yer alıyordu. Bu gün ise Esad ve ailesinin fotoğraflarıyla birlikte uygun olmayan ifade ve bilgiler ders kitaplarından kaldırıldı. Öğrencilerimiz, artık yeni kitaplarla eğitimlerine devam ediyorlar. Buradaki amacımız ülkeden uzakta güvenli olarak gördüğümüz Türkiye'de çocuklarımızın eğitim ve öğretimleri devam ederken psikolojik olarak rahat ortamda olmalarını sağlamaktır" dedi.