ÜLKELERİNDEKİ iç çatışmadan kaçarak Mersin'de kurdukları naylon çadırlara yerleşen Suriyelilerin yaşamı kış gelince drama döndü. Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'nde de depolarda kalan Suriyeliler ülkelerine dönmek istiyor.
Merkez Akdeniz İlçesi Adanalıoğlu Mahallesi'ndeki boş arazide elektriği ve suyu olmayan derme çatma çadırların her birinde yaklaşık 10 kişi kalan Suriyeliler, seyyar olarak kurdukları tuvalet ve banyolarda ihtiyaçlarını gideriyor. Boş bir arazide bulunan ve ilkel bir kampı andıran bölgede barınan yaklaşık 600 Suriyeli aile konteyner ev talebinde bulundu. Hava sıcaklığının gece sıfır dereceye düştüğü bölgede Suriyeliler ısınmak için ateş yakıyor.
'ÜZERİMİZE BOMBALAR YAĞDI'
Suriye'de ölümden kaçarak Türkiye'ye sığındıklarını belirten 18 yaşındaki Munira El Mahmud, "Suriye'de yaşadığımız bölge uçaklar tarafından bombalandı. Evlerimiz yıkıldı. Burada da yatacağımız yorganlarımız yok. Pirinç, yorgan, battaniye, yiyecek yardımı istiyoruz. Gidecek yerimiz, yurdumuz yok. Ne olur bize el uzatılsın. Sadece yaşamak istiyoruz" diye konuştu. 20 yaşındaki Abdulaziz El Hüseyin, iyi beslenemedikleri için hastalıkların da arttığını, Türkçe bilmedikleri için tedavilerini de yaptıramadıklarını söyledi. Hüseyin, "Kimileri Suriye'ye döndü kimileri burada kaldı. Bir hastamız olduğunda sağlık ocağında derdimizi anlatamıyoruz. Yardıma ihtiyacımız var. Ne yardım gelirse ona razıyız" diye konuştu.
REYHANLI'DA DA AYNI TABLO
Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'ne gelen Suriyeliler de hayırseverlerin verdiği kapısı penceresi olmayan inşaat halindeki evlerde veya depolarda yaşam savaşı veriyor. Havaların soğumasıyla birlikte ısınma sorunu yaşayan Suriyeliler, bir an önce ülkelerindeki çatışmanın bitmesini istiyor. 3-4 ailenin kaldığı depoda soğukta üşümemek için battaniyelere sarılarak oturan Suriyeliler, bu durumdan en çok çocukların etkilendiğini söyledi. Çatışmaların yaşandığı Hama, Humus ve İdlib illeri ile köy ve kasabalarından gelen Suriyeli Fatma Ali, 4 çocuğu ile ambarda yaşadığını, çevredeki hayırseverlerin desteği ile yaşama tutunmaya çalıştığını söyledi. Suriyeli Mustafa Abdullah, çocuklarının açlık ve soğuktan hasta olduklarını, ellerinde para da kalmadığını ve iş bulamadıklarını söyledi. Abdullah, İslam ülkelerine seslenerek yardımda bulunmalarını isteyerek, "Suriye sorununa çözüm bulunsun. Savaş sona ersin. Savaştan kaçtık, perişan olduk" dedi.