ÜLKELERİNDEKİ iç savaştan kaçan Suriyeliler, umutlarını İzmir’e taşıdı. Suriyeliler, Basmane Semti’nde açtıkları lokantalarla yemek kültürlerini tanıtmaya hem de geçimlerini sağlamaya başladı.
Ülkelerindeki iç savaşın ardından Türkiye’ye sığınan Suriyeliler'den bazılarının yolu İzmir’e düştü. Şu ana kadar resmi olmasa da kentte sayıları 60 bini bulduğu ileri sürülen Suriyeliler'den kimisi günlük işlerde çalışırken, bir bölümü mesleklerini devam ettirme kararı aldı. Mesleklerini devam ettirmek isteyenler özellikle Basmane Semti’nde ard arda 'Suriye Lokantası' adıyla işyerleri açtı. İki ayda semtteki Suriyeliler'in açtığı lokanta sayısı 6'yı buldu. 
Zengin yemek kültürlerini tanıtmak hem de geçimlerini bu yolla sağlamak isteyenlerden Ahmet Abbas. Suriye’de lokantası bulunan ancak iç savaş nedeniyle ailesi ve akrabalarıyla sığınmak zorunda kaldığını söyledi.Abbas, açtığı lokantayla bir anda Suriyeliler'in hem de Türkler'in ilgi odağı oldu. Suriye’ye özgü mendi, felafel gibi 8 ayrı çeşitle her gün müşterilerine hizmet sunan Abbas, Türk mutfağına da mönüsünde yer verdi.
"ÇALIŞMA İZNİ İSTİYORUZ"
İç savaştan korktuğunu, ailesine zarar gelmemesi için ülkesini terketmek zorunda kaldığını dile getiren Abbas, şöyle dedi:
"Ülkemizdeki olumsuzluklar bizi buralara sürükledi. Suriye'deki mesleğime burada da devam etmeye karar verdim. Büyük ilgi de gördü. Yemeklerimiz beğenildi. Suriyeliler'in yanı sıra Türk müşterilerimiz de var. Semtte, benim gibi arkadaşlarımın da kendilerine ait lokantaları var. Günümüzü kurtarıyoruz. Türkiye bize kucak açtığı için Allah razı olsun. Şu an tek sorunumuz; çalışma iznimiz olmaması. Türkiye’den bu konuda yardım istiyoruz."
Abbas, ülkesindeki iç savaşın bitmesi halinde döneceğini ekledi.