Sebile ÇETİN/BURSA, () - BURSA’da Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği tarafından başlatılan 'Gelinlik Giydirildi, Çocukluk Sobelendi' projesi ile çocuk gelin sorununa karşı ilçelerde anne ve babalar, öğretmenler, öğrenciler ve kamu görevlileri eğitilecek. Mor Salkım Derneği Başkanı Dilek Üzümcüler, çocuk gelin sayısının her yıl arttığını belirterek, "Suriye’den çok göç aldık. Maddi sıkıntılar nedeniyle aileler çocuklarını başlık parası, imam nikahı ile para karşılığı evlendiriyor. 2012 yılında 160 bin iken 2014 yılında Türkiye’de çocuk gelin sayısı 181 bini aştı" dedi.
Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Valilik, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Bursa Barosu işbirliği ile 'Gelinlik Giydirildi, Çocukluk Sobelendi' projesini başlattı. Öğretmenlerden gelen talep ve şikayetler üzerine öncelikle Mustafakemalpaşa İlçesi’nde başlayan proje 17 ilçeye yayılacak. Çocuk gelinleri önlemek, anne ve babalara ayrı ayrı eğitimler ve atölye çalışmalarının yapılacağı projede, Faik Kaplan’ın 'Ölüm Bizi Ayırana Kadar' adlı kısa filmi ve fotoğraf sergide gösterilecek.
Çocuk gelinlerin dünyanın bir sorunu olduğunu belirten Mor Salkım Derneği Başkanı Dilek Üzümcüler, dünyada 25- 49 yaşları arasında 400 milyon kadının çocuk yaşta evlendirildiğini kaydetti. Üzümcüler, 15 yaşın altındaki kız çocuklarının doğum sırasında ölüm oranının 20 yaşındaki kadınlara kıyasla 5 kat fazla olduğuna dikkat çekerek, 18 yaşın altındaki bir annenin bebeğinin bir yaşına gelmeden ölme riskinin 19 yaşın üstünde hamile kalan bir anneye kıyasla yüzde 60 daha fazla olduğunu vurguladı. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu tarafından hazırlanan rapora göre gelecek 10 yılda 142 milyon kız çocuğu 18 yaşına gelmeden evlendirileceğini dile getiren Üzümcüler, şöyle konuştu:
"Türkiye’de 18 yaş altında evlilik oranı yüzde 28’dir. Türkiye’de her 3 evlilikten biri çocuk yaşta yapılıyor. 2011 yılında 20 bin ailenin 16 yaşından küçük kızlarını evlendirebilmek için dava açtığı biliniyor. Türkiye 18 yaş altı evlenme oranında Avrupa’da ikinci sorunlu ülke. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın verilerine göre Bursa’da çocuk gelin oranında yüzde 20,84 ile 68’nci sırada. 19 yaş altı erken doğurganlıkta 75’nci sırada. Çocuk gelinlerin sayısı giderek artıyor. Suriye’den çok göç aldık. Maddi sıkıntılar nedeniyle aileler çocuklarını başlık parası, imam nikahı ile para karşılığı evlendiriyor. Bazen de kendi istekleri ile evleniyorlar. TÜİK verilerine göre çocuk gelin oranı her iki yılda bir hesaplanıyor. 2012 yılında 160 bin iken 2014 yılında Türkiye’de çocuk gelin sayısı 181 bini aştı."
ANNE, BABALARA BİREBİR EĞİTİM
Üzümcüler, sayının giderek artması nedeniyle 'Gelinlik Giydirildi, Çocukluk Sobelendi' projesini başlattıklarını belirterek, Kaymakamlık, Milli Eğitim ve Müftülüğünde projeye destek verdiğini kaydetti. Anne ve babalara erken evliliğin cezai bir suç olduğu, cezası, yol açtığı psikolojik ve sosyolojik sorunlar, tıbbi problemlerin alan çalışmalarında birebir anlatılacağını ifade eden Başkan Üzümcüler, "Öğretmenlere, öğrencilere, kamu görevlilerine farklı eğitimler düzenleyeceğiz. Öncelikli hedefimiz Mustafakemalpaşa’da olumlu veriler almak. Ardından Yıldırım ilçesinde başlayacağız. Farkındalık yaratarak, eğitimlerin ardından, öğretmenlerimizin 'eğitici' olarak devam etmesini istiyoruz. Proje kapsamında iş adamı Faik Kaplan’ın kısa filmi ile fotoğraf sergisini İtalya ve Danimarka’da da izleteceğiz" diye konuştu.
Almanya’nın da yoğun göç aldığı için çocuk gelinlerle mücadele ettiğini ifade eden Üzümcüler, Hessen ve Berlin şehirlerinde Almanya Uyum Başkanlığı çerçevesinde atölye çalışmaları ve sergi gerçekleştireceklerini vurguladı.

SÇ(FK/SS) (FOTOĞRAFLI)