Özkan ARSLAN/İSTANBUL, () BAŞBAKANLIK Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB) öncülüğünde, Suriye'deki iç savaşın yanı sıra, kış şartları nedeniyle mağdur olan Suriyeliler için, "Sana İhtiyacım Var" adı altında yardım kampanyası başlatıldı. Kampanyaya başta Kızılay, Türk Diyanet Vakfı, Memur-Sen olmak üzere birçok sivil toplum kuruluşu destek verdi. Kampanyanın tanıtımı için Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısına, İDBS Genel Sekreteri Ali Kurt, Kızılay Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Müdahale Daire Başkanı Fatih Özer, Suriyeli sığınmacıların kaldığı çadır kentlerin koordinatör valisi Veysel Dalmaz, Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı Başkanı Hamza Akbulut katıldı.

SURİYE'DE ORTAYA ÇIKAN FOTOĞRAFLAR CENEVRE-2 ÖNCESİ DÜNYANIN GÖZLERİ ÖNÜNE SERİLDİ
Toplantıda konuşan İDSB Genel Sekreteri ve İnsani Yardım Platformu Koordinatörü Ali Kurt, Suriye'de Mart 2011'de başlayan ve yaklaşık 3 yıldır devam eden iç çatışmaların olanca hızla devam ettiğini belirterek, 150 bin kişinin hayatını kaybettiğini, 6.5 milyon insanın kendi ülkesinde mülteci durumuna düştüğünü, 3 milyon kişinin ülkesini terk etmek zorunda kaldığını anlattı. İNSANLIK ONURU HOYRATÇA ÇİĞNENİYOR Suriye'de yaşananlara ilişkin geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan fotoğraflara değinerek, fotoğrafların Cenevre-2 görüşmeleri öncesi dünyanın gözleri önüne serildiğini söyleyen Kurt, "Bu ölçüsüz savaştan kaçan 1 milyona yakın kardeşimiz ülkemize sığındılar. Çoğu kadın ve çocuktan oluşan bu insanların her şeye ihtiyacı var. Suriye içinde kalanlar daha zor durumdalar. Ağır kış ve savaş şartlarının acımasız gerçekleştiği tüm tartışmaların ötesinde karşımızda duruyor. Her gün yüzlerce insan ölürken, aslında insanlık ölüyor. Mazlumun dini, inancı, ırkı hiç önemli değildir. Maalesef hür dünya, tamamen kendi bölgesel çıkarları istikametinde hesap yaparken, insanlık onuru tüm insanların gözü önünde hoyratça çiğneniyor" diye konuştu.
Kurt, nitelikli bir yardım koordinasyonu temin etmek için "İnsani Yardım Platformu" çatısı altında toplandıklarını anlatarak, bu çerçevede İDSB, AFAD, Türkiye GönüllüTeşekküller Vakfı (TGTV), Türk Kızılayı, Diyanet Vakfı, Memur-Sen, HAK-İŞ, TOBB, Rabia Platformu, Uluslararası Doktorlar Birliği, Ankara Şam Genç İş Adamları Derneği (ANSAGİAD), Beşir, Cansuyu, Deniz Feneri, Dost Eli, Hayrat İnsani Yardım Derneği, İHH, İsra, İyilik Derneği, Kimse Yok Mu, Sadakataşı, Şifa Platformu, Verenel, Yardımeli ve Yeryüzü Doktorları olarak bir araya geldiklerini aktardı. 10 MİLYON KİŞİNİN İNSANİ YARDIMA İHTİYACI VAR
AFAD Müdahale Daire Başkanı Fatih Özer de, geçen yıl "Suriye için...Bir Ekmek Bir Battaniye" kampanyasının düzenlendiğini hatırlatarak, AFAD koordinasyonunda elektronik yardım dağıtım sistemi üzerinden yardım kuruluşlarının katkılarıyla 170 milyon liranın üzerinde ayni ve nakdi yardımın, barınma merkezlerinin dışında bulunan Suriyeli mağdur halka ilaç, battaniye, su olarak ulaştığını anlattı. Suriye'de yaklaşık 10 milyon kişinin insani yardıma ihtiyacı bulunduğunu, bunun 6.5 milyonunun evlerini terk etmek zorunda kaldığını, 3 milyonunun da komşu ülkelere sığındığını kaydeden Özer, "Suriye dışına kaçmak zorunda kalan Suriyelilerin dörtte üçü kadın ve çocuklardan oluşmakta, 1 milyondan fazla çocuk zor şartlar altında hayatını devam ettirmeye çalışmaktadır. Suriye'de maalesef ağır kış şartlarından ve açlıktan çocuk ölümleri yaşanmaktadır" dedi.
Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar da, Cenevre'de yapılan toplantıya ve dünya kamuoyuna çağrıda bulunarak, "Şimdiye kadar bazı tereddütleriniz olabilir, bazı siyasi çekişmeler karşısında tarafsızlığınızı muhafaza etmek isteyebilirsiniz ama son basında gösterilen katliam görüntülerine karşı artık lütfen sessizliğinizi bozun, insanlık, adalet yanında yerinizi alın" diye konuştu.