SURİYE'de Baas rejimi tarafından yapılan insanlık dışı uygulamalar, Diyarbakır'daki İslami sivil toplum örgütleri tarafından protesto edildi.
Suriye'de Beşar Esad güçlerinin halka yönelik uyguladığı insanlık dışı uygulamalarına ilişkin görüntüleri kısa süre önce ortaya çıkması ardından Diyarbakır'da Özgür Düşünce ve Eğim Hakları Derneği (Özgür-Der) öncülüğünde 72 sivil toplum örgütü üyeleri bugün bir araya geldi. Toplananlar 'Beşar Esad Cenevre'ye değil, savaş suçları mahkemesine' yazılı pankartının yanı sıra Türkçe ve Kürtçe 'Ha Esad, Ha Şaron', 'Suriye celladı defol', 'Cenevre'ye değil cehenneme' yazılı dövizleri taşıdı. Protestocular adına ortak hazırlanan metni okuyan Mehmet Ali Zeybek, Esad'ın işkencede babası Hafız Esad'ı bile aratır hale geldiğini, tüm dünyanın gözüne baka baka zulmünü pervasızca icra etmeye devam ettiğini söyledi. Mazlum Suriye halkının Cenevre'de yapılan konferansta ABD ile Rusya'nın vicdanına terk edilmemesi gerektiğini belirten Zeybek, şunları söyledi:
"Halkına karşı uyguladığı işkenceyle müsemma olan Suriye Baas rejiminin maalesef kamuoyuna yansıyan son işkence ve katliam fotoğraflarında bu konuda nasıl bir çığır açtığını gördük. Müslümanlar olarak kendi göbeğimizi kendimiz kesmeliyiz. Dünya Müslamanları artık daha keskin bir tutum sergilemeli. Hikmetten yoksun ulusal çıkarların öncelendiği siyasetten vazgeçilmelidir. Yoksa bu katliamların devam edeceği aşikardır. Biz diyoruz ki; Ya rabbi, bu zulmü sonlandıracak bir etkinliğe, güce sahip değiliz. Ellerimizi açıp secdelerimizi ıslatarak bu zulmün son bulmasını istemekteyiz. Katından destekleyeceğin bir kurtarıcı içimizden çıkar. Beşar Esed'in şahsında tüm zalimleri alaşağı et. Zulmün ve zalimin her türlüsünü tel'in ediyor ve Rabbimizin onların üzerine Kahhar ismiyle tecelli etmesini diliyoruz. Muhakak ki, Allah yaptıklarından haberdardır ve katliamların hesabını soracak ve intikamını onlardan alacaktır."